Smörstekt rödspätta med salsa på tomat och rabarber

5 röster
30 m
6

Smörstekt spätta serverad med vårlök, citronjuice, flingsalt och en smakrik salsa på rabarber och tomat. En riktigt god och lättlagad rätt som passar alla dagar i veckan!

Visa mer
30 m
6
6 portioner

Du behöver

Spätta

  • 6 rödspättor, klippta fenor, urblodad och skårad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rapsolja
  • 200 g smör
  • 50 g vårlök, strimlad
  • 2 tsk citronjuice
  • flingsalt

Salsa

  • 100 g rabarber, skalad och skuren i små bitar
  • 200 g svenska tomater, sköljda och skurna i små bitar
  • 50 g rödlök, finskuren
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 jalapeño, urkärnad och fintärnad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finskuren
  • 1 msk basilika, hackad
  • salt
  • socker
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Spätta
    Salta och pudra fisken med mjöl.
  2. Värm en stekpanna på hög värme med rapsolja. Bryn fisken på skinnsidan tills gyllene.
  3. Tillsätt smöret och bryn tills fisken nästan är tillagad, ca 4 minuter. Vänd och fortsätt bryn tills köttet släpper från benen ca 4 minuter. Ös med smöret tills fisken når 46 grader i kärntemperatur.
  4. Lyft fisken och lägg på serveringsfat, ös med smöret och dressa med vårlök, citronjuice och flingsalt. Servera med salsan nedan.
  5. Salsa
    Skölj och skär alla grönsaker i bitar. Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av med salt, socker och nymalen svartpeppar.
30 maj 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...