Smörstekt rapsgris

NYHET
Smörstekt rapsgris
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Smörstekt rapsgris

31 ingredienser

1 h

Smörstekt rapsgris med örtgravade tomater, sotad sallad med kålrabbi samt sommarens krämiga sås kommer bli succé i helgen!

Ingredienser

portioner

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 2 dl vitt vin (gärna Pinot Grigio)
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g gruyèreost, riven
  • salt
  • vitpeppar

Gravade tomater

  • 1 ask tomat (blandade svenska sorter)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vinäger
  • blandade örter

Rapsgris

  • 600 g fläskkött (svensk rapsgris, ytterfilé eller karre)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • färsk timjan
  • 0,5 citron
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör

Sotad sallad med marinerad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 hjärtsallad (svensk)
  • 1 knippe gräslök, finhackad

Gör så här

Sås

  1. Finhacka lök, vitlök och chili. Slå på vinet och smula i buljongtärningarna. Koka sedan ner till hälften.
  2. Tillsätt grädde och koka ihop i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt crème fraîche.
  4. Smaka av med senap, ost, salt och vitpeppar.
  5. Reda av något.

Gravade tomater

  1. Dela eller skiva tomaterna och lägg dem på en plåt.
  2. Salta och sockra tomaterna samt stänk över vinäger.
  3. Repa örterna över och låt det sedan stå och dra under matlagningen.

Rapsgris

  1. Smörstek ca 1 cm tjocka skivor ytterfilé i ca 4 minuter på varje sida med vitlök, timjan, citron, salt och vitpeppar. Ös den hela tiden.
  2. Låt köttet vila innan servering.

Sotad sallad med marinerad kålrabbi

  1. Skala och hyvla kålrabbin fint.
  2. Marinera kålrabbin i olja, vinäger, salt och peppar.
  3. Låt dra i någon timme.
  4. Dela och skölj salladen innan du ringlar över lite olja.
  5. Sota salladen i en torr panna så den får lite färg.
  6. Dekorera med marinerad kålrabbi och lite färska örter på toppen.
  7. Låt det stå och dra i någon timme.

Servering

  1. Lägg upp köttet på tallrikar och fördela tomaterna över.
  2. Skumma såsen och häll den runt köttet.
  3. Servera salladen bredvid.

Vintips
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva
Art 2412