Smörstekt lax med dillstuvad kålrabbi och forellrom

2 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g laxfilé gärna mittbiten
  • salt, peppar
  • smör

Dillstuvad kålrabbi

  • 800 g kålrabbi
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 50 g babyspenat
  • 1 dl färsk dill, hackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 50 g forellrom
  • salt
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala kålrabbin och skär i mindre bitar, spar 1 hel skalad kålrabbi till svarvning. Koka bitarna mjuka i saltat vatten. Svarva kålrabbin du har kvar så att det blir fina långa strängar av tunn kålrabbi. Låt ligga i kallt vatten. Har du ingen grönsakssvarv, skär i tunna fina strimlor.
  2. Häll av och skölj den kokta kålrabbin i kallt vatten.
  3. Skala, finhacka och fräs löken mjuk i olja. Tillsätt vin och låt koka ihop. Rör ner crème fraiche och värm med kålrabbin. Tillsätt mjölken så att stuvningen inte blir för tjock.
  4. Lägg i dill, spenat, citronskal och smaka av med salt precis före servering.
  5. Salta och peppra fisken. Stek den gyllenbrun på bägge sidor i smör till en innertemperatur på ca 45-56 grader.
  6. Lägg upp lax tillsammans med stuvning på tallrikar. Garnera med rå kålrabbi och forellrom.
2 juni 2018

Fler goda recept