Smörstekt kalvbräss med äppelkompott och knäckebröd

0 röster
30 m
4

Kalvbräss stekt i svampmjöl och serverad med ljummen äppelkompott och hembakat knäckebröd är en rustik och festlig förrätt perfekt till helgen middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Kalvbräss:

  • 200 g kalvbräss, putsad
  • 0,4 Karl-Johansvamp
  • 0,2 blod- eller pepparriska
  • 0,2 citronslemskivling
  • 0,2 trattkantareller
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör

Äppelkompott:

  • 1,5 syrligt äpple i små fyrkanter
  • 8 krossade rosépepparkorn
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • Citronsaft (smaka av)

Knäckebröd:

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda
  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl rågmjöl

Garnering:

  • 8 st Karljohanflarn, torkade och smörstekta

Gör så här

  1. Kalvbräss med svampmjöl
    Mixa den torkade Karljohansvampen, trattkantarellerna, blodriskan och citronslemskivlingen till ett mjöl.
  2. Vänd kalvbrässen i 4 msk av svampmjölet och stek den sedan i smöret på hög värme, 2 minuter på varje sida.
  3. Stek också de torkade Karl-Johanflarnen som ska vara till garneringen i smör tills de blir bruna, cirka 2-3 minuter.
  4. Äppelkompott
    Krossa rosépepparkornen. Skär äpplena i små fyrkanter och koka med socker, vatten och krossade rosépepparkornen. Koka 15-20 minuter. Smaka av med citronsaft.
  5. Knäckebröd
    Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Blanda vatten, jäst, olja, salt, brödkrydda, mjöl och svarta sesamfrön till en smet.
  7. Kavla ut smeten tunt och nagga den. Grädda cirka 4-5 minuter och passa noga då brödet kan brännas snabbt.
  8. Servering
    Äppelkompotten serveras ljummen till kalvbrässen som ska stekas precis innan servering.
  9. Garnera med de smörstekta Karl-Johanflarnen. Serveras med öl från lokalproducent i Sälen och en liten hemgjord snaps!
6 december 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept