Smörstekt kalvbräss med äppelkompott och knäckebröd

Smörstekt kalvbräss med äppelkompott och knäckebröd.jpg
Foto: Tv4

Smörstekt kalvbräss med äppelkompott och knäckebröd

Av: Maud - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

30 m

Kalvbräss stekt i svampmjöl och serverad med ljummen äppelkompott och hembakat knäckebröd är en rustik och festlig förrätt perfekt till helgen middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalvbräss:

  • 200 g kalvbräss, putsad
  • 0,4 karljohansvamp
  • 0,2 blod- eller pepparriska
  • 0,2 citronslemskivling
  • 0,2 trattkantareller
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör

Äppelkompott:

  • 1,5 syrligt äpple i små fyrkanter
  • 8 rosépepparkorn, krossade
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • citronsaft (smaka av)

Knäckebröd:

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 3 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda
  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl rågmjöl

Garnering:

  • 8 karljohanflarn, torkade och smörstekta

Gör så här

Kalvbräss med svampmjöl

  1. Mixa den torkade Karljohansvampen, trattkantarellerna, blodriskan och citronslemskivlingen till ett mjöl.
  2. Vänd kalvbrässen i 4 msk av svampmjölet och stek den sedan i smöret på hög värme, 2 minuter på varje sida.
  3. Stek också de torkade Karl-Johanflarnen som ska vara till garneringen i smör tills de blir bruna, cirka 2-3 minuter.

Äppelkompott

  1. Krossa rosépepparkornen. Skär äpplena i små fyrkanter och koka med socker, vatten och krossade rosépepparkornen. Koka 15-20 minuter. Smaka av med citronsaft.

Knäckebröd

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vatten, jäst, olja, salt, brödkrydda, mjöl och svarta sesamfrön till en smet.
  3. Kavla ut smeten tunt och nagga den. Grädda cirka 4-5 minuter och passa noga då brödet kan brännas snabbt.

Servering

  1. Äppelkompotten serveras ljummen till kalvbrässen som ska stekas precis innan servering.
  2. Garnera med de smörstekta Karl-Johanflarnen. Serveras med öl från lokalproducent i Sälen och en liten hemgjord snaps!