Smörrebröd med lättgravad röding

Hugo Bergström

Smörrebröd med lättgravad röding

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Smörrebröd med lättgravad och sotad röding, pepparrotskräm och fänkål är en elegant och frisk variant på smörrebröd.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 400 g rödingfilé, utan skinn
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker

Pepparrotskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 tsk honung
  • 1,5 msk färsk pepparrot, riven
  • citronsaft
  • salt
  • peppar

Fänkål

  • 1 fänkål, tunt hyvlad (liten)
  • citronsaft
  • olivolja

Servering

  • smör
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • färsk gräslök, fint skuren

Gör så här

Röding

  1. Blanda salt med socker och gnid in det i fisken.
  2. Låt fisken stå i ca 30 minuter.
  3. Torka av fisken och sota den med en gasolbrännare eller halstra den snabbt i en riktigt varm panna på båda sidor.

Pepparrotskräm

  1. Rör ihop crème fraîche, honung och pepparrot.
  2. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  3. Önskar du en fastare kräm så låt crème fraîche hänga av i ett kaffefilter först.

Fänkål

  1. Hyvla fänkål tunt, gärna på mandolin.
  2. Blanda fänkålen med citronsaft och olja, låt dra 10 minuter.

Servering

  1. Smöra bröden och bred på pepparrotskräm.
  2. Toppa med röding, fänkål och gräslök.