Smörrebröd "Dyrlaegens nattmad"

Smörrebröd Dyrlaegens nattmad
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Smörrebröd "Dyrlaegens nattmad"

3

4 steg att laga

16 ingredienser

Danskt rågbröd med vinägerfläsk, råmarinerade champinjoner, rimmad gurka, saltrulle och leverpastej.

Ingredienser

portioner4 portioner

Vinägerfläsk

  • 150 g varmrökt fläsk
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 3 tsk svartpepparkorn

Råmarinerade svampar

  • 300 g champinjoner
  • citron, saft
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • krasse

Rimmad gurka

  • 1 gurka, skalad
  • flingsalt

Till servering

  • danskt rågbröd
  • Bregott
  • 4 skiva saltrulle
  • 250 g hel leverpastej, grovmalen gammeldags
  • krasse

Gör så här

  1. Vinägerfläsket
    Skär fläsket i stora tärningar, lägg i en kastrull, häll i sirapen, vinägern, lagerbladet och svartpepparkornen. Koka in sirapslagen i fläsket. Håll koll!
  2. Råmarinerad champinjon
    Skär svampen tunt på mandolin, lägg på en liten tallrik. Finhacka löken och lägg på svampen. Pressa citronen över, låt stå.
  3. Rimmad gurka
    Skala gurkan och skär den på längden i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på en tallrik och salta med flingsalt.
  4. Servering
    Smöra brödet. Lägg ut den skivade saltrullen. Lägg på den ljumma leverpastejen. Lägg på gurkan, fläsket. Avsluta med att lägga dit champinjonerna och smörgåskrassen.