Smörrebröd "Dyrlaegens nattmad"

Smörrebröd Dyrlaegens nattmad
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Smörrebröd "Dyrlaegens nattmad"

16 ingredienser

Danskt rågbröd med vinägerfläsk, råmarinerade champinjoner, rimmad gurka, saltrulle och leverpastej.

Ingredienser

portioner

Vinägerfläsk

  • 150 g varmrökt fläsk
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 3 tsk svartpepparkorn

Råmarinerade svampar

  • 300 g champinjoner
  • citron, saft
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • krasse

Rimmad gurka

  • 1 gurka, skalad
  • flingsalt

Till servering

  • danskt rågbröd
  • Bregott
  • 4 skivor saltrulle
  • 250 g hel leverpastej, grovmalen gammeldags
  • krasse

Gör så här

Vinägerfläsket

  1. Skär fläsket i stora tärningar, lägg i en kastrull, häll i sirapen, vinägern, lagerbladet och svartpepparkornen. Koka in sirapslagen i fläsket. Håll koll!

Råmarinerad champinjon

  1. Skär svampen tunt på mandolin, lägg på en liten tallrik. Finhacka löken och lägg på svampen. Pressa citronen över, låt stå.

Rimmad gurka

  1. Skala gurkan och skär den på längden i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på en tallrik och salta med flingsalt.

Servering

  1. Smöra brödet. Lägg ut den skivade saltrullen. Lägg på den ljumma leverpastejen. Lägg på gurkan, fläsket. Avsluta med att lägga dit champinjonerna och smörgåskrassen.