Smörgåstårta med lax och gurka
Smörgåstårta med lax och gurka
14 ingredienser
30 m
Smörgåstårta andas verkligen fest! Den här läckerbiten med laxröra är en riktig favorit.
Ingredienser
Laxröra
- 150 g färskost, med örter
- 100 g crème fraîche
- 2 msk majonnäs
- 1 varmrökt lax
- 150 g kallrökt lax
- 1 rödlök, finhackad (liten)
- 0,5 dl gräslök, finhackad
- salt
- peppar
- 1 msk citronsaft
Montering
- 4 skivor polarbröd (portionsstorlek, t.ex. Hällakaka)
- 100 g crème fraîche (att stryka runt tårtan)
Servering
- 2 gurkor
- 1 skiva kallrökt lax
Gör så här
Laxröra
- Vispa färskost, crème fraîche och majonnäs tills det blir fast och krämigt.
- Finhacka varmrökt och kallrökt lax och vänd ner i krämen.
- Vänd i finhackad rödlök och gräslök.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Montering
- Lägg ett bröd på ett fat och bred ut en tredjedel av fyllningen på brödet.
- Lägg på en till skiva bröd och upprepa två gånger tills du använt all fyllning. Avslutat med en brödskiva.
- Vispa crème fraîche och stryk ett tunt lager runt om hela tårtan.
- Så här långt kan du med fördel förbereda dagen innan.
Servering
- Hyvla gurkorna på längden med en potatisskalare eller osthyvel.
- Torka av gurkskivorna lätt med ett hushållspapper.
- Lägg gurkskivorna lite omlott på toppen av tårtan. Klipp av det som hänger utanför.
- Svep sedan gurkskivor runt kanterna på tårtan.
- Använd lite vispad crème fraîche som klister om det behövs i skarvarna.
- Dekorera med en ros av lax mitt på tårtan.