Smörgåsrulltårta

Smörgåsrulltårta
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Smörgåsrulltårta

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

23 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Jag är så galet stolt över det här receptet för det har tagit tid att ta fram. Så många bottnar jag har misslyckats med: för hård, för tjock, för söt eller för salt. Men nu så, här har ni den perfekta smörgåsrulltårtan som är ett måste på alla festligheter vi har framför oss nu under sommaren." /Camilla Hamid

Se fler goda recept från Camilla på My Kitchen Stories

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 4 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör, smält

Fyllning

  • 400 g tonfisk (i olja)
  • 1 dl créme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 100 g färskost
  • salt
  • vitlökspeppar

Spackling

  • 100 g färskost
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl créme fraiche
  • salt
  • vitlökspeppar

Dekoration

  • ärtskott
  • räkor
  • citron
  • ost
  • jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Börja med att göra rulltårtsbotten. Ta fram två bunkar (ej plast). Knäck äggen och lägg äggulorna i en av bunkarna och äggvitorna i den andra.
  3. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  4. Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
  5. Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet med slickepott. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Täck din långpanna med aluminiumfolie. Pensla aluminiumfoliet med smör innan du häller upp smeten i den.
  7. Bre ut smeten i ett jämnt lager i formen och grädda din botten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
  8. Häll av oljan från tonfisken. Lägg tonfisken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet.
  9. Bre ut fyllningen över botten och rulla ihop till en tight rulle. Plasta in rullen och låt den stå i kylskåpet i minst 1 timme (hit kan du förbereda 2 dagar innan servering).
  10. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en fast och krämig smet med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till spacklingen och blanda ihop till en jämn smet med sked.
  11. Bre ut spacklingen på rulltårtan och dekorera sedan med det du gillar bäst. Jag körde på ärtskott, räkor, ost, citronskivor och jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.