Smördegspuffar med Västerbottensost

NYHET
Smördegspuffar med Västerbottensost
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Smördegspuffar med Västerbottensost

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

30 min

Frasiga smördegspuffar med Västerbottensost, honung och krasse blir riktigt uppskattade som förrätt eller mingelmat.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Smördegspuffar

  • 1 förp smördeg, färsk [1 rulle]
  • 3 ägg

Ostkräm

  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 100 g grädde
  • 1 äggula
  • 150 g neutral olja
  • salt
  • sherryvinäger

Servering

  • flytande honung
  • krasse

Gör så här

Smördegspuffar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut smördegen och skär den i små fyrkanter eller stansa ut små cirklar. Om degen är svår att dela kan du lägga in den i frysen en kort stund.
  3. Pensla degbitarna med uppvispat ägg.
  4. Baka mitt i ugnen i ca 12–15 minuter tills de har puffat upp sig och fått fin färg.

Ostkräm

  1. Riv Västerbottensosten fint och lägg i en hög mixerskål.
  2. Koka upp grädden och häll den över osten. Rör om tills osten smält och låt det sedan svalna något.
  3. Mixa ostblandningen med en äggula tills det är slätt.
  4. Tillsätt neutral olja i en tunn stråle medan du mixar tills krämen blir luftig och emulgerad.
  5. Smaka av med en nypa salt och ett par droppar sherryvinäger.
  6. Fyll krämen i en spritspåse.

Servering

  1. Gör ett litet hål i varje smördegspuff med spetsen på en vass kniv och spritsa in ostkrämen.
  2. Avsluta gärna med en liten klick ostkräm ovanpå varje puff och toppa med honung och krasse.