Smördegspaj med cheddar, potatis och purjo

koket.se
Smördegspaj med cheddar, potatis och purjo
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Smördegspaj med cheddar, potatis och purjo

20 ingredienser

Matig paj med inspiration från det brittiska köket! Ett frasigt smördegsskal fylls med god ost, kokt potatis och purjolök. Som alltid när Siri lagar paj bjuds den ihop med en fräsch grönsallad i senapsvinägrett.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

  • 7 kokt potatis (små)
  • 2 purjolökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 knippe färsk persilja
  • 200 g cheddarost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 förp smördeg

Sallad

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 150 g färska haricots verts
  • 1 schalottenlök
  • 2 hjärtsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Skär den kokta potatisen i grova tärningar. Dela purjon på mitten och strimla, skölj purjon noggrant.
  3. Finhacka persiljan.
  4. Värm en klick smör i en panna, stek purjon mjuk och salta.
  5. Lägg purjon i en stor skål, tillsätt potatis, persilja, senap, ost, créme fraiche, mjölk och ägg. Salta och peppra ordentligt.
  6. Rulla ut smördegen i en pajform, se till att degen går en bit upp på kanten. Häll i blandningen.
  7. Baka i ugnen i 35 minuter och avsluta med grillfunktion tills pajen fått fin färg.
  8. Vispa ihop dressingen.
  9. Skala och skiva schalottenlök tunt och lägg i dressingen.
  10. Skär bort stjälken på haricots verts. Koka dem 2 minuter i välsaltat vatten, lägg i en skål och häll på schalottenlök och dressing.
  11. Bryt sallad i mindre bitar.
  12. Ta ut pajen och låt den stå i minst 10 minuter innan servering. Vänd ned hjärtsalladen med haricots verts i sista sekund.