Smördegsinbakad lax med färskost och spenat
Smördegsinbakad lax med färskost och spenat
18 ingredienser
50 min
En fantastisk festmiddag med laxfilé inbakad i spröd smördeg med krämig färskost och smörstekt spenat och lök. Perfekt bjudrätt som du kan förbereda i god tid och grädda precis innan servering. Bjud tillsammans med en kall örtsås och gärna en god grönsallad.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 500 g laxfilé (i bit)
- 1 förp smördeg (kyld)
- 1 purjolök
- 120 g babyspenat
- 200 g färskost (med vitlök och örter)
- 1 ägg, att pensla med
- 1 msk sesamfrön
- smör, till stekning
- salt
- svartpeppar, nymalen
Kall örtsås
- 3 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1 msk färsk dill, finhackad
- 1 msk färsk gräslök, finskuren
- 2-3 msk färsk persilja, finhackad
- citron, färskpressad (några droppar)
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Putsa laxfilén och skär bort eventuellt skinn. Salta och peppra fisken runtom.
- Ansa purjolöken och strimla den fint. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smör i en stekpanna. Tillsätt babyspenaten och låt den fräsa med tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Bred på färskosten på halva delen längs med långsidan, lämna ca 1 cm i ytterkant utan färskost. Lägg purjolök- och spenatröran på färskosten. Lägg laxen ovanpå och vik över smördegen. Nyp ihop smördegens kanter, använd gärna en gaffel för att försluta.
- Vispa upp ägget och pensla smördegen med ägget. Strö över sesamfröna.
- Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
- Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
- Servera den smördegsinbakade laxen med örtsåsen och gärna en god sallad till.