Upptäck Eriks fantastiska rätter och ställ frågor direkt om receptet på Instagram
Läs mer
Se Erik Videgård laga receptet
Ingredienser
4 - 6
Smashburger
250 g högrev
125 g oxbringa
125 g shortribs (eller 500 g färdigmald färs)
nymalen svartpeppar
salt
ost
Ärtmole
100 g aubergine
300 g gröna ärtor
250 g tomat
50 g gul lök
1 jalapeño
2 klyftor vitlök
3 msk färsk koriander
1 tsk chiliflakes
1 tsk havssalt
2 msk limejuice
Gluten och laktosfria hamburgerbröd
50 g veganskt smör
3,5 dl vatten
0,5 förp jäst
1 tsk strösocker
500 g glutenfri mjölmix
1 tsk xantangummi
0,5 tsk salt
sesamfrön
Montering
majonnäs
tomat
sallad
lök
Gör så här
Smashburger
Skär köttet i kuber som är ca 2 cm stora. Blanda bitarna med nymalen svartpeppar.
Kör köttet i en köttkvarn med grov skiva och dela upp i fyra delar. Rulla färsen till runda bollar.
Hetta upp grillstålet på grillen eller spisen. Olja ytan lätt, lägg bollarna på stålet och pressa ut dem genom att lägga ett bakplåtspapper ovanpå köttet och sedan pressa med en burgarpress eller botten av en kastrull.
Salta och stek på hög värme i 2-3 minuter tills burgaren släpper från stålet och är krispig men inte bränd. Vänd och stek ytterligare 2-3 minuter.
Använder du ost lägger du på den efter 1 minut och täcker med en uppochnedvänd skål så att osten smälter.
Ärtmole
Skala auberginen, skär i 2 cm skivor och baka av i ugn på 160 grader i 25 minuter.
Koka upp vatten och blanchera ärtorna i 30 sekunder.
Skölj ärtorna i kallt vatten och mixa grovt med auberginen.
Kärna ur tomaterna och skär i små kuber.
Hacka lök, jalapeño och vitlök fint.
Blanda allt med kryddorna och limejuicen.
Gluten och laktosfria hamburgerbröd
Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det bli ljummet (ca 37 grader).
Rör ut jästen och sockret i degspadet.
Spara 1,5 dl av mjölmixen till utbakning. Tillsätt resterande mjöl samt xantangummi och salt i degvätskan.
Arbeta degen, gärna med degkrokar eller i beredare, i minst 3-4 minuter.
Låt jäsa i ca 20 minuter.
Arbeta ihop degen. Forma till hamburgerbröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats, ca 45 minuter. Täck gärna med plastfilm eller bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med varmt vatten och strö på sesamfrön.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Montering
Rosta bröden.
Bred majonnäs på det undre brödet. Toppa med ärtmole, burgaren med ost och avsluta med det övre brödet.
Du kan lägga till tomat, sallad, lök osv men jag föredrar att hålla det enkelt.