Smashad gurksallad

POPULÄRT
Smashad gurksallad
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Smashad gurksallad

6 ingredienser

20 m

Smashad gurksallad i aromatisk vitlöksdressing konmer göra sig fint som middagstillbehör.

Ingredienser

portioner sats
  • 1 gurka (slanggurka)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
  • 1,5 msk chiliolja (utan sediment)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad

Gör så här

  1. Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
  2. Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
  3. Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
  4. Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
  5. Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen. Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.