Scan Därför ska du välja svenskt köttscan logo svg

Smarta knepet - så väljer du rätt köttbit

Hur vet man vilken styckningsdetalj som blir bäst till långkoket? Vad blir godast på grillen? Och spelar det någon roll var köttet kommer ifrån? Här tipsar vi om allt du behöver veta för att göra smarta val redan i butik och lyckas med din kötträtt i köket!

Välj rätt kött i butik

Visste du att det är stor skillnad på kött och kött? Att välja svenskt kött gör skillnad för klimatet och naturen då största delen av svenskarnas klimatpåverkan från maten sker via importerad mat.
logo_fran_sverige Sverige har en djuromsorg i världsklass och en av världens strängaste djurlagsstiftningar - att välja svenskt kött innebär kvalitét - så välj alltid kött med stämpeln "Från Sverige". Desto fler som väljer svenskt kött på tallriken, desto mer hållbart blir det!


Vilken styckningsdetalj ska jag välja?


Olika styckningsdetaljer varierar i mörhet, smak och saftighet - och detta avgör vilket tillagningssätt du ska använda samt tillagningstid.
I regel har köttet från djurets framdel grövre muskelfibrer och innehåller mer bindväv (exempelvis högrev, märgpipa, oxkind). Då måste köttet tillagas längre och med vätska, exempelvis passar det utmärkt i en gryta.
Bitarna från djurets mittdel (exempelvis entrecote, oxfilé, flankstek) är möra bitar som kan tillagas snabbt på grillen. Väljer du delarna från bakdelen kan du tillaga dom som stek i ugn (rostbiff, innanlår, fransyska).


Ta vara på hela djuret

Att vi tar till vara på alla delarna på djuret innebär en lägre påverkan på klimat och miljö. Det är därför både spännande och viktigt att lära sig om hur man tillagar olika delar från djuret, och inte bara de enklaste och mest lättlagade.
Här är tre riktigt goda recept där du kan variera vilka olika delar på köttet du använder.
Gör en mustig höstgryta på högrev>>

Grilla hel lammstek för ett otroligt gott och smakrikt resultat>>

Fläskfilé är en styckningsdetalj som är lätthanterad - testa det här recept med tryffelmayo och sötpotatispommes>>

En populär och omtyckt produkt som tar tillvara på många olika delar från djuret är korv. Spana gärna in det här enkla och goda receptet på korvtacos>>

Lär dig allt du behöver veta om korv här!


Gårdsinitiativet - böndernas viktiga arbete

För dig som redan väljer svenskt kött i butik så har du redan gjort en enorm skillnad!
Scan artikel högrev kossa Svenskt nöt- och griskött har 60 respektive 50 procent lägre klimatpåverkan än genomsnittet i världen. Men Scan strävar mot ännu högre mål tillsammans med sina bönder i det så kallade "Gårdsinitiativet".
Initiativet innebär att varje gård jobbar med olika insatser inom t ex odling, gödsling, foder och transporter, för att uppnå klimatpositiva effekter utifrån sina unika förutsättningar. Genom att välja svenskt när du äter kött stöttar du klimatet, naturen och de svenska bönderna.
Läs mer om det unika gårdsinitiativet här!

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan