Smarriga syltkakor

koket.se
Smarriga syltkakor
Johanna Westman
Johanna Westman

Smarriga syltkakor

5 ingredienser

30 m + tid i kyl

Smarriga små syltkakor kan lysa upp vilken dag som helst. Enkla att baka och oemotståndligt goda!
Använd det som blir över av grunddegen till att även baka brysselkex eller gaffelkakor.

Se Johanna Westman laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner15 - 20 kakor

Grunddeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Syltkakor

  • hallonsylt, fast konsistens (eller annan sylt)

Gör så här

  1. Grunddeg
    Häll mjöl, socker och vaniljsocker i bunken eller matberedaren.
  2. Dela smöret i mindre bitar med bordskniven och lägg i det. Knåda eller mixa ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Dela grunddegen i exempelvis tre delar så kan du baka både brysselkex, gaffelkakor och syltkakor på en och samma gång!
  5. Syltkakor
    Rulla ut en tredjedel av grunddegen i knubbiga rullar som är ca 4 cm tjocka. Låt rullarna ligga i kylskåpet i ca 1 timme.
  6. Skär rullarna i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåtarna med bakplåtspapper. Tryck en liten grop i mitten av kakorna och lägg i lite sylt med en tesked.
  7. Grädda kakorna i 10–12 minuter eller tills de börjar få lite färg.