Enkla brysselkex

koket.se
Smarriga syltkakor
Johanna Westman
Johanna Westman

Enkla brysselkex

Av: Johanna Westman

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

30 m

Småkakor är alltid en favorit till fikat! De här brysselkexen är riktigt enkla att baka och kommer förgylla vilken fikastund som helst. Passa även på att baka gaffelkakor och syltkakor av grunddegen som blir över.

Se Johanna Westman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken

Grunddeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Brysselkex

  • 1 äggvita
  • pärlsocker

Gör så här

Grunddeg

  1. Häll mjöl, socker och vaniljsocker i bunken eller matberedaren.
  2. Dela smöret i mindre bitar med bordskniven och lägg i det. Knåda eller mixa ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Dela grunddegen i exempelvis tre delar så kan du baka både brysselkex, gaffelkakor och syltkakor på en och samma gång!

Brysselkex

  1. Rulla ut en tredjedel av grunddegen i knubbiga rullar som är ca 4 cm tjocka.
  2. Vispa äggvitan i en liten skål med en gaffel och pensla rullarna. Häll pärlsocker på en bricka och rulla rullarna i sockret. Låt rullarna ligga i kylskåpet i ca 30 minuter.
  3. Skär rullarna i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåtarna med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakorna i 10–12 minuter eller tills de börjar få lite färg.