Gaffelkakor med kolasmak

koket.se
gaffelkakor med kolasmak
Johanna Westman
Johanna Westman

Gaffelkakor med kolasmak

6 ingredienser

30 m

Vad sägs om gaffelkakor med kolasmak? Riktigt enkla att baka och naggande goda! Av grunddegen som blir över kan du baka brysselkex och syltkakor på.

Ingredienser

portioner15 - 20 kakor

Grunddeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Gaffelkakor med kolasmak

  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 dl sötmandel, hackade

Gör så här

  1. Grunddeg
    Häll mjöl, socker och vaniljsocker i bunken eller matberedaren.
  2. Dela smöret i mindre bitar med bordskniven och lägg i det. Knåda eller mixa ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Dela grunddegen i exempelvis tre delar så kan du baka både brysselkex, gaffelkakor och syltkakor på en och samma gång!
  5. Gaffelkakor med kolasmak
    Blanda ner sirap och mandlar i en tredjedel av grunddegen.
  6. Rulla ut degen till knubbiga rullar och dela upp dem i mindre bitar – stora som valnötter ungefär! Rulla dem till bollar och lägg på plåtarna med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i 10–12 minuter eller tills dem börjat få lite färg.