Gaffelkakor med kolasmak

koket.se
gaffelkakor med kolasmak
Johanna Westman
Johanna Westman

Gaffelkakor med kolasmak

6 ingredienser

30 m

Vad sägs om gaffelkakor med kolasmak? Riktigt enkla att baka och naggande goda! Av grunddegen som blir över kan du baka brysselkex och syltkakor på.

Se Johanna Westman laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner15 - 20 kakor

Grunddeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt

Gaffelkakor med kolasmak

  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 dl sötmandel, hackade

Gör så här

  1. Grunddeg
    Häll mjöl, socker och vaniljsocker i bunken eller matberedaren.
  2. Dela smöret i mindre bitar med bordskniven och lägg i det. Knåda eller mixa ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Dela grunddegen i exempelvis tre delar så kan du baka både brysselkex, gaffelkakor och syltkakor på en och samma gång!
  5. Gaffelkakor med kolasmak
    Blanda ner sirap och mandlar i en tredjedel av grunddegen.
  6. Rulla ut degen till knubbiga rullar och dela upp dem i mindre bitar – stora som valnötter ungefär! Rulla dem till bollar och lägg på plåtarna med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt med en gaffel.
  7. Grädda kakorna i 10–12 minuter eller tills dem börjat få lite färg.