Smakrika julköttbullar med panko

Grey Poupon Smakrika julköttbullar med panko
Foto: Eva Hildén

Smakrika julköttbullar med panko

13 ingredienser

40 min

Julens godaste köttbullar smaksätta med dijonsenap, japansk soja, kryddpeppar och nejlika och pankoströbröd.

läs mer
Grey Poupon produktbild NY2021

Ta fram det bästa med Grey Poupon

En tidlös trotjänare från Dijon som har en given plats i alla finsmakares kök.

Läs mer

Ingredienser

portioner bufféportioner
  • 0,75 dl Kikkoman Panko
  • 1,5 dl mjölk (3%)
  • 1 tsk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 msk Kikkoman Ekologisk sojasås
  • 0,5 gul lök
  • 1 ägg
  • 500 g nötfärs (eller blandfärs)
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda panko, mjölk, dijonsenap och soja i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter.
  2. Skala, dela och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
  3. Tillsätt lök, nöt- eller blandfärs, kryddpeppar och nejlika i pankoblandningen. Krydda med ¾ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda väl till en jämn smet, men inte för länge (då riskerar färsen att bli seg).
  4. Rulla smeten till jämnstora köttbullar, gärna med lätt oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger nämligen värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna riskerar att bli mer kokta än stekta).
  5. Stek köttbullarna i omgångar i smör och rapsolja 7–8 minuter i en stor stekpanna på medelvärme. Servera gärna med valfria tillbehör.
  6. Tips!
    Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut köttbullar på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på 225 grader (varmluft) tills köttbullarna är genomstekta och har fått fin färg, hur lång tid det tar varierar med deras storlek. Låt svalna och frys sedan in köttbullarna om de inte ska ätas på en gång. Perfekt för den som vill kunna förbereda inför jul!
TIPS!
läs mer
Grey Poupon Tre varianter på tarte flambée

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Grey Poupon hittar du här!

Läs mer