Smaker från fjäll till skog

Smaker från fjäll till skog
Foto: Tv4

Smaker från fjäll till skog

Av: Mikael - Älvsbyn

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h 30 m

Smörstekt ren med klyftpotatis och svampsås är alltid en omtyckt och välsmakande huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 600 g entrecôte (från ren)
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Potatis

  • 800 g mandelpotatis
  • matolja
  • salt
  • 2-3 tsk färsk timjan

Sås

  • 300 g champinjoner (färska)
  • 50 g smör
  • 5 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk sirap
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk salt

Gör så här

Kött

  1. Skär köttbiten i ca 1,5 cm tjocka skivor. Stek i smör på hög värme ca 1 minut på varje sida. Salta och peppra sparsamt.

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200-220 grader.
  2. Tvätta potatisen men behåll skalet på.
  3. Dela potatisen i fyra delar och lägg i en ugnsform med skalet neråt. Ringla över olja, salt och timjan.
  4. Tillaga i ugn ca 30 minuter eller tills de är bruna och fina.

Sås

  1. Rensa champinjonerna och skiva fint. Salta och smörstek bitarna i en kastrullen i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt grädden, crème fraiche, sirap, svartpeppar och soja.
  3. Låt sjuda ca 20 minuter under omrörning.