Små grodorna
Små grodorna
27 ingredienser
1 h + jäsningstid
De här pizzorna med friterade grodlår är en annorlunda men riktigt välsmakande rätt! Perfekt att bjuda på i helgen.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Pizzabotten
- 1,6 dl vatten, kallt
- 1 msk olivolja
- 225 g tipo 00 mjöl
- 0,5 tsk honung (eller socker)
- 0,5 tsk torrjäst
- 10 g salt
- 4 klyftor vitlök
- 30 g persilja, finhackad
- specialsås (att toppa med)
- ost, i skivor (t.ex. Havgus, Emmentaler eller Gruyère att toppa med)
Topping
- grodlår (eller kyckling)
- 3 salladslökar, gröna delen i tunna skivor
- 1 tsk sesamolja
Friterade grodlår
- 400 g grodlår (eller kycklinglårfilé i kuber)
Marinad till friterade grodlår
- 2 tsk soja (ljus)
- 0,5 tsk soja (mörk)
- 1 äggula
Till fritering av grodlår
- 4 msk majsstärkelse
- rapsolja
Såsredning till specialsås
- 0,5 tsk majsstärkelse
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk chingkiangvinäger
- 0,25 tsk soja (mörk)
- 2 tsk soja (ljus)
- 3 msk kycklingbuljong
Såsgrund till specialsås
- chiliflakes
- 20 g färsk ingefära, strimlad
- 2 dl krossade tomater
Gör så här
Pizzabotten
- Blanda alla ingredienserna (utom salt, vitlök och persilja) i en degblandare med krok på medelhastighet i 8 minuter.
- Tillsätt sedan salt, vitlök och persilja och knåda ytterligare 2 minuter. Knådar du för hand blir tiden 12 + 4 minuter. Degen skall vara rätt lös men släppa från sidorna i bunken.
- Olja degen lätt och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 2 timmar) eller lägg degen i en oljad burk med lock och låt jäsa i kylen över natten.
- Innan avbakning river (delar) du degen i fyra delar som du rullar till tajta bullar. Låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Deg som fått jäsa i kylskåpet tas ut en timme innan du gör bollar av den.
- Vid avbakning plattar och sträcker (inte knådar) du ut degen till 16 cm rundlar. Använd ganska mycket mjöl så degen inte kladdar. Toppa med tomatsås och ost.
- Baka av pizzorna i mycket het ugn på en förvärmd plåt, pizzasten eller ugnsstål tills de fått vacker färg
- och gärna lite svarta kanter.
Friterade grodlår
- Dela grodlåren i ”trumpinnar”.
- Blanda ingredienserna till marinaden, utom majsstärkelse. Marinera grodlåren i 30 minuter.
- Panera bitarna sedan i majsstärkelse och fritera dem.
Specialsås
- Blanda såsredningen i en separat skål.
- Fräs chiliflakes och ingefära i olja, när det doftar tillsätter du de krossade tomaterna och blandar väl. Låt sjuda i 30 minuter.
- Tillsätt såsredningen och koka ihop.