Små grodorna

POPULÄRT
koket.se
Små grodorna
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Små grodorna

27 ingredienser

1 h + jäsningstid

De här pizzorna med friterade grodlår är en annorlunda men riktigt välsmakande rätt! Perfekt att bjuda på i helgen.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 8

Pizzabotten

  • 1,6 dl vatten, kallt
  • 1 msk olivolja
  • 225 g tipo 00 mjöl
  • 0,5 tsk honung (eller socker)
  • 0,5 tsk torrjäst
  • 10 g salt
  • 4 klyftor vitlök
  • 30 g persilja, finhackad
  • specialsås (att toppa med)
  • ost, i skivor (t.ex. Havgus, Emmentaler eller Gruyère att toppa med)

Topping

  • grodlår (eller kyckling)
  • 3 salladslökar, gröna delen i tunna skivor
  • 1 tsk sesamolja

Friterade grodlår

  • 400 g grodlår (eller kycklinglårfilé i kuber)

Marinad till friterade grodlår

  • 2 tsk soja (ljus)
  • 0,5 tsk soja (mörk)
  • 1 äggula

Till fritering av grodlår

  • 4 msk majsstärkelse
  • rapsolja

Såsredning till specialsås

  • 0,5 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk chingkiangvinäger
  • 0,25 tsk soja (mörk)
  • 2 tsk soja (ljus)
  • 3 msk kycklingbuljong

Såsgrund till specialsås

  • chiliflakes
  • 20 g färsk ingefära, strimlad
  • 2 dl krossade tomater

Gör så här

Pizzabotten

  1. Blanda alla ingredienserna (utom salt, vitlök och persilja) i en degblandare med krok på medelhastighet i 8 minuter.
  2. Tillsätt sedan salt, vitlök och persilja och knåda ytterligare 2 minuter. Knådar du för hand blir tiden 12 + 4 minuter. Degen skall vara rätt lös men släppa från sidorna i bunken.
  3. Olja degen lätt och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 2 timmar) eller lägg degen i en oljad burk med lock och låt jäsa i kylen över natten.
  4. Innan avbakning river (delar) du degen i fyra delar som du rullar till tajta bullar. Låt dem sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Deg som fått jäsa i kylskåpet tas ut en timme innan du gör bollar av den.
  5. Vid avbakning plattar och sträcker (inte knådar) du ut degen till 16 cm rundlar. Använd ganska mycket mjöl så degen inte kladdar. Toppa med tomatsås och ost.
  6. Baka av pizzorna i mycket het ugn på en förvärmd plåt, pizzasten eller ugnsstål tills de fått vacker färg
  7. och gärna lite svarta kanter.

Friterade grodlår

  1. Dela grodlåren i ”trumpinnar”.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden, utom majsstärkelse. Marinera grodlåren i 30 minuter.
  3. Panera bitarna sedan i majsstärkelse och fritera dem.

Specialsås

  1. Blanda såsredningen i en separat skål.
  2. Fräs chiliflakes och ingefära i olja, när det doftar tillsätter du de krossade tomaterna och blandar väl. Låt sjuda i 30 minuter.
  3. Tillsätt såsredningen och koka ihop.