Smørrebröd med ljummen leverpastej och bacon

60 m
4
Smørrebröd med ljummen leverpastej och bacon
Foto: TV4

Inget är mer danskt än smörrebröd! I det här receptet serveras det som förrätt med hemgjord leverpastej, bacon och champinjoner.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 november 2016
60 m
4

Du behöver

Leverpastej

  • 200 g svinlever
  • 100 g späck
  • 1 lök, riven
  • 125 g ansjovisfiléer, gärna Grebbestads, mosade
  • 2 ägg
  • salt och peppar
  • 3 msk mjöl
  • 1-1,5 dl mjölk

Servering

  • 4 skivor bacon
  • 2-3 champinjoner
  • 4 rågbröd, rostade
  • 8 blad sallad
  • persilja
  • köttgelé-sky, köps färdig

Gör så här

  1. Leverpastej
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mal lever och späck var för sig, eller beställ redan malen från affären. Blanda ner riven lök, mosad ansjovis, 2 ägg, lite salt och peppar i levern.
  3. Smält späcket i en gryta, tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt sedan sedan mjölk (ungefär som en béchamelsås). Blanda samman allt och baka i ugnen i vattenbad i ca 1 timme, beroende på hur djup form man har.
  4. Servering
    Stek bacon hårt och lägg på papper så att fettet rinner av. Skär champinjoner i skivor och stek i en panna.
  5. Rosta en brödskiva, lägg två salladsblad och lägg på leverpastejen. Snitta mitt i leverpastejen och lägg i lite sky. Lägg på bacon och champinjoner och dekorera med persilja.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Ugnsformar från kända varumärken

Ugnsformar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept