Skånska pepparkakor
Skånska pepparkakor
10 ingredienser
30 m + tid i kyl
”Detta är något vi åt som mellanmål hemma hos min mormor året runt, med smör och ost var dem en riktig favorit. Det går jättebra att frysa in degen utan att baka av dem, för att ta ut och baka när man blir sugen, låt dem bara tina innan ugnen. Lycka till!” / Alexander Pelli
Ingredienser
- 210 g mörk sirap [1,5 dl]
- 80 g smör
- 80 g strösocker [0,9 dl]
- 5 g malen kanel [2 tsk]
- 5 g malen ingefära [2 tsk]
- 3 g pomerans [1,5 tsk]
- 3 g malen nejlika [1,5 tsk]
- 50 g mjölk [0,5 dl]
- 400 g vetemjöl [6,7 dl]
- 8 g bikarbonat [1,5 tsk]
Gör så här
- Smält samman sirap, smör och socker tillsammans med kryddorna. Blanda ner mjölken och låt svalna.
- Blanda samman mjöl och bikarbonat. Häll ner koket i de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
- Olja en burk som du lägger degen i, förslut burken och låt degen ligga i kylen 1-2 dagar.
- Efter att degen vilat delar eller väger du upp 19 lika stora bitar, eller 40 g per bit. Rulla till bollar och tryck dem platta.
- Baka på 210-220 grader i 10 minuter, endast över och undervärme.
- Pensla kakorna med mjölk direkt efter ugnen. Plasta kakorna eller lägg i burk med lock när de fortfarande är varma.