• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Skånsk tupp i vin med smörslungad nypotatis

Skånsk tupp i vin med smörslungad nypotatis
Foto: TV4

Skånsk tupp i vin med smörslungad nypotatis

9 steg att laga

22 ingredienser

2

Skånsk variant på coq au vin med tupp tillagad i såväl rödvin som cognac. Servera med smörslungad färskpotatis. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Coq au vin

  • 0,8-2 kg tupp (beroende på om man har filéer eller hel tupp inkl ben)
  • 3 msk olivolja
  • 200 g rökt fläsk
  • 1 msk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 selleristjälkar
  • 4 morötter, primörer
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 king solo vitlök
  • 4 kvist färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 10 steklökar
  • 15 skogschampinjoner, små
  • 75 cl rött vin (chianti)
  • 1 dl cognac
  • 6-7 dl oxbuljong
  • smör, till stekning
  • färsk persilja, till garnering

Redning

  • 25 g smör
  • 3 msk majsstärkelse

Potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • smör

Gör så här

  1. Coq au vin
    Skala morötter och lök. Låt lökarna vara hela och morötterna delas till lite större bitar. Skala vitlökarna och riv dem. Putsa champinjonerna och skiva rotselleri. Tärna fläsket.
  2. Ta av skinnet från tuppen. Skär det i strimlor och lägg på ett bakplåtspapper. Salta och peppra. Tillaga i ugn, 250 grader, tills att skinnet drar ihop sig och blir krispigt.
  3. Bryn tuppen i gryta, salta och peppra. Ta upp den och fräs sedan fläsk, selleri, vitlök och morötterna i smör. Låt det steka sakta tillsammans under lock i ca 15 minuter. Lägg tillbaka tuppen och slå över cognacen och flambera, se till att det inte sker under fläkten.
  4. Slå i allt vin, timjankvistar, lagerblad och tomatpuré. Späd med buljongen. Låt det koka i 1–1,5 h tills att köttet är mört.
  5. Stek under tiden svamparna i smör tills de är torra.
  6. När tuppen är klar, ta upp den och koka ner såsen något. Blanda rumstempererat smör och majsstärkelse och red av såsen.
  7. Lägg tillbaka tuppen och häll i svampen.
  8. Potatis
    Koka potatisen mjuk. Häll av och vänd runt potatisen i generöst med smör.
  9. Servera potatisen med coq au vin, garnera med bladpersilja.