Den här skånska äpplekakan är bakad på överblivna kanelbullar, smör och råsocker. En perfekt dessert eller efterrätt som tar till vara på råvarorna. Gör en krämig vaniljsås till och rätten är komplett!
4 äpplen (gärna stora äpplen av sorten Ingrid Marie)
1 dl rörsocker
3-4 kanelbullar
100-150 g smör (ekologiskt)
Vaniljsås på hela ägg
0,5 vaniljstång (eller vaniljsocker på stänger)
1 dl vispgrädde
1 dl havredryck
1 ägg
40 g strösocker
Gör så här
Äppelkaka
Skiva äpplena.
Strö över hälften av sockret på äpplena och riv sönder kanelbullarna i grova smulor.
Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel till ett tunt lager som täcker. Strö på resterande socker och täck med ett lock.
Baka äppelkakan i ugnen på 125 grader i 40 minuter. Ta sedan av locket och höj ugnstemperaturen till 175 grader och vänta tills täcket blir karamelliserat.
Servera med vaniljsåsen som du finner recept på nedan eller vaniljgrädde.
Vaniljsås på hela ägg
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning, sjud blandningen till 84 grdaer.