Skånsk äppelkaka - Lotta Lundgrens recept

Skånsk äppelkaka - Lotta Lundgrens recept
Foto: TV4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Skånsk äppelkaka - Lotta Lundgrens recept

11 ingredienser

50 min

Skänsk äppelkaka görs på en syrlig äppelkompott varvad med ett sött och kryddigt brödsmul på kavring. Servera den gärna med hemkokt vaniljsås eller en kula vaniljglass

Ingredienser

portioner
  • 6-7 syrliga äpplen
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 citron
  • 1 msk vatten
  • 1 l kavring, riven [ca ½ limpa]
  • 175 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk malen kanel, malen
  • 2 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 1 tsk malen ingefära, malen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och tärna äpplena smått. Blanda med socker, pressad citron och vatten i en kastrull och sjud under lock tills äpplena blivit mosiga.
  3. Mixa kavringen till smul i matberedare.
  4. Smält smöret i en stor stekpanna. Tillsätt de 2 dl farinsocker, kryddorna och brödsmulorna. Stek på medelvärme tills blandningen fått degig konsistens.
  5. Varva äpple och bröd i en ugnsfast form, börja och avsluta med bröd.
  6. Grädda kakan 20 minuter i mitten av ugnen. Ta ut, strö över de återstående 2 msk farinsocker, flytta upp till övre delen av ugnen och grädda ytterligare 3 minuter.
  7. Servera ljummen med hemkokt vaniljsås eller vaniljglass.