Klassisk äppelkaka med hemkokt vaniljsås
Klassisk äppelkaka med hemkokt vaniljsås
15 ingredienser
1 h 10 min
Klassisk äppelkaka med kanelpudrade äppelklyftor i en mjuk kaka. Bjud med hemkokt vaniljsås gjord på vaniljstång.
Ingredienser
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- salt, en nypa
- 2 ägg
- 3-4 äpplen, helst svenska
- 0,5 citron
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
Hemkokt vaniljsås
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 3 msk strösocker
Gör så här
Klassisk äppelpaj
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
- I separat skål: blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner blandningen i smeten, knäck i äggen och rör till tjock smet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 23 cm i diameater), smörj kanterna med smör. Häll i smeten och fördela över hela botten.
- Skala äpplena och skär varje i åtta klyftor med kärnhuset bortskuret. Pressa citronen och rör ut 1 msk socker i saften. Lägg ner äpplena i citronsaften – var noga med att de blir fuktade överallt så att frukten inte hinner mörkna.
- Tryck ner äppelklyftorna i smeten – börja med yttervarvet.
- Häll citronsaften över kakan, blanda den återstående matskeden socker med kanel och strö över.
- Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 40 minuter. Servera ljummen med hemkokt vaniljsås.
- ¨
Hemkokt vaniljsås
- Snitta vaniljstången på längden. Använd en tjockbottnad kastrull och koka upp vaniljstång, mjölk och grädde. Ta från värmen, lägg på lock och låt stå och dra minst 15 minuter.
- I en stor bunke – vispa äggulor och socker med elvisp tills blandningen tjocknar.
- Skrapa ur vaniljstångens frön i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och vispa samman med små rörelser (du vill ha så lite skum som möjligt).
- Diska ur kastrullen noga (annars bränner såsen vid). Återför blandningen till kastrullen.
- Värm på medelvärme och under omrörning tills skummet lagt sig och såsen tjocknat något - såsen ska vara så pass tjock att den täcker baksidan av en sked, men låt den inte koka – då skär den sig och blir grynig. Kyl såsen fram till servering.