Sjötunga med smörslungad potatis

NYHET
Sjötunga med smörslungad potatis
Foto: Tv4

Sjötunga med smörslungad potatis

24 ingredienser

1 h

Sjötunga med smörslungad potatis, champagnesås, forellrom och sparris blir en lyxig huvudrätt perfekt att servera vid högtidliga tillfällen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smörslungad potatis

  • 1 kg potatis (små)
  • smör (till stekning)
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt

Champagnesås

  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 dl torr champagne ( eller mousserande vin)
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • ev 1 msk vetemjöl, utrört i lite vatten (om tjockare sås önskas)
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar

Sparris

  • 12-16 gröna sparrisar
  • 1 msk smör
  • flingsalt

Sjötungafiléer

  • 4 sjötungafiléer [ca 150 g per filé]
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 dl vetemjöl (till panering)
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja

Servering

  • dill (eller gräslök)
  • forellrom

Gör så här

Smörslungad potatis

  1. Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet från potatisen och låt den ånga torr.
  3. Låt potatisen svalna och skala den sedan.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör.
  5. Stek potatisen tills den fått en fin gyllene färg samt krydda med salt och persilja.

Champagnesås

  1. Smält smöret i en kastrull och fräs den finhackade schalottenlöken tills den är mjuk.
  2. Häll i champagne och låt reducera till hälften.
  3. Tillsätt fiskbuljongen och låt koka i några minuter.
  4. Rör ner grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda med lite vetemjöl utrört i vatten.
  5. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
  6. Sila såsen om du vill ha den helt slät.

Sparris

  1. Bryt av den träiga delen på sparrisen.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek sparrisen på medelhög värme i 2-3 minuter tills de är genomvarma och lätt gyllene.
  3. Strö slutligen över lite flingsalt.

Sjötunga

  1. Krydda filéerna med salt och peppar och vänd dem i vetemjöl.
  2. Skaka av överflödigt mjöl.
  3. Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna.
  4. Stek filéerna på medelvärme i 2-3 minuter per sida tills de är gyllene och precis genomstekta.

Servering

  1. Lägg en klick potatispuré på varje tallrik.
  2. Placera en fiskfilé bredvid purén och toppa fisken med champagnesås.
  3. Lägg 3-4 sparrisar på varje tallrik som pricken över i.
  4. Garnera med en dillkvist (för extra färg) och forellrom.