Siris rökiga chiligryta

57 röster
30 min
4
Siris rökiga chiligryta
Foto: Tv4

Snabblagad och veganvänlig chiligryta på bönor och linser. Några rutor mörk choklad som får smälta ner mot slutet ger extra smak.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 förp svarta bönor
  • 1 förp färdigkokta linser
  • 1 gul lök
  • 5 klyfta vitlök
  • 4 stjälk stjälkselleri
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 1 förp krossade tomater
  • 4 msk rapsolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 förp ljus öl [33 cl]
  • 3 msk japansk soja
  • 25 g mörk choklad, vegansk
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • tortillabröd
  • avokado
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skölj bönorna och linserna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök och selleri smått.
  2. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek chipotlepasta, rökt paprikapulver, spiskummin och korianderfrö i 30 sekunder innan du häller på alla grönsaker. Stek dem tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt bönorna och linserna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, soja, öl och ev lite vatten
  4. Låt koka med locket av så att grytan reduceras, ca 20 minuter. Koka på hög värme, men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast. Rör ner chokladen och låt den smälta. Smaka av. Det ska bli som en tjock röra.
  5. Strö över koriander, pressa i lime och servera med skivad avokado och tortillabröd.

Laddar fler recept...