Sillamacka med brynt smör

Sillamacka med brynt smör
Foto: Freddy Billqvist
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Sillamacka med brynt smör

14 ingredienser

20 min

En riktigt god sillmacka är ett måste till midsommar, den här är inget undantag!

Ingredienser

portioner
  • 1 danskt rågbröd
  • 6 ägg, kokta 7 minuter och sen skalade
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • 2 msk gräddfil
  • 4-6 hela matjessillfiléer (gärna lagrad matjessill från Norröna)
  • 400 g färskpotatis, kall kokt
  • 1 silverlök, skalad (liten)
  • 1 knippe rädisa
  • 100 g smör
  • 1 citron
  • smör
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skiva brödet på längden till fyra landgångsmackor, ca 1 cm tjocka. Bred på gott smör.
  2. Hacka äggen, hälften av dillen och gräslöken och blanda med gräddfilen. Smaksätt äggröran med salt och peppar.
  3. Skär sillen i bitar och skiva potatisen.
  4. Lägg äggröran på bröden, sen potatis och sill.
  5. Skiva lök och rädisor supertunt och lägg på toppen av mackorna. Toppa med dillvippor och hackad gräslök.
  6. Bryn smöret och skeda över mackorna, pressa över citron och servera direkt !