Chokladfondant med körsbärsglass

Chokladfondant med körsbärsglass
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Chokladfondant med körsbärsglass

Av: Sigrid Bárány

Från: Spisvärme

11 ingredienser

25 min

Chokladfondant med körsbärsglass är beräknat till fyra personer. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 200 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl, knappt

Körsbärsglass

  • 3 dl körsbärskompott, på burk, avrunnen
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk cognac
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula

Gör så här

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och mjöla 4 ugnssäkra portionsformar.
  3. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikrovågsugnen eller på låg värme på spisen.
  4. Rör ihop ägg, äggulor och socker och vispa det pösigt.
  5. Häll ner den lätt avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten och rör om.
  6. Sikta ner mjölet och blanda snabbt ihop smeten.
  7. Häll den i formarna och grädda i 6–10 minuter.

Glass

  1. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur körsbärskompotten och mixa den i matberedare.
  2. Koka upp den med sockret och koka ihop någon minut till en puré, mixa sedan igen för att få den riktigt slät.
  3. Ta kastrullen från värmen, blanda i konjak och grädde och rör om.
  4. Blanda sist ner äggulan och ställ tillbaka kastrullen på värmen.
  5. Värm under omrörning tills krämen tjocknar något och ta av kastrullen när den förs-ta kokbubblan syns eller när krämen är 85 grader.
  6. Kyl ner kastrullen i kallt vattenbad och frys sedan smeten i 3 timmar.
  7. Ta ut den och rör om en gång i halvtimmen med en gaffel.
  8. Servera fondanten varm eller ljummen med körsbärsglassen eller någon annan god glass.