Pavlova med lime- och passionscurd
Pavlova med lime- och passionscurd
16 ingredienser
1h 45 min
Sigrids pavlova med lime- och passionscurd, en vacker marängtårta med exotiska frukter.
Ingredienser
Marängbottnar
- 3 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 1 tsk citron, saft
- 2 tsk majsstärkelse
Lime- och passionscurd
- 2 limefrukter, zest av den ena samt saft från båda
- 3 passionsfrukter
- 25 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 äggula
- 1 ägg
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- färska fikon
- stjärnfrukt
- kiwi
- banan
- physalis
Gör så här
Marängbottnar
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
- Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
- Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
- Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
- Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lime- och passionscurd
- Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
- Riv zesten från limen och pressa ur saften.
- Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
- Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
- Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
Garnering
- Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.
- Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera din pavlova genast.