Vit chokladtryffel med lime och saffran
Vit chokladtryffel med lime och saffran
8 ingredienser
Vit chokladtryffel med lime och saffran, Sigrid Báránys recept.
Ingredienser
Vit chokladtryffel med lime och saffran
- 300 g vit bakchoklad
- 1 dl crème fraîche
- 25 g smör
- 1 limefrukt, zest från
- 0,5 limefrukt, saft av
- 0,5 g saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 dl florsocker, att rulla i
Gör så här
Vit chokladtryffel med lime och saffran
- Hacka vit choklad fint eller kör den i matberedare.
- Mortla saffran och socker.
- Koka upp crème fraiche med saffran under omrörning.
- Tag kastrullen av plattan och rör ner vit choklad. Rör tryffelsmeten slät.
- Rör ner smöret så att smeten blir blank och fin.
- Blanda ner limezest (raspa av det allra yttersta av skalet på limen) och limesaft.
- Häll smeten i en form som är så pass stor att det blir ett ganska tunt täcke tryffel, ca 3 cm. Den stelnar då snabbare. Låt smeten stelna i rumstemperatur om du vill spritsa ut den, i kylen om du vill göra kulor med en sked eller kuljärn.
- Spritsa ut smeten i små toppar på bakplåtspapper eller gröp ur kulor. Ställ tillbaka i kylen tills de är fasta i konsistensen.
- Rulla tryfflarna runda och rulla dem i florsocker. Om tryfflarna smälter mycket så kan du skölja eller doppa händerna i iskallt vatten lite då och då och torka av dem innan du fortsätter rulla. Förvara din vita chokladtryffel i kylskåp.