Signes rådjursfilé med whiskeysås

Signes rådjursfilé med whiskeysås
Foto: TV4

Signes rådjursfilé med whiskeysås

Av: Annika - Tibro

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1h

Saftig rådjursfilé serveras med ugnsrostade rotsaker, mustig whiskeysås och honungslungade sockerärtor.

Dryckesförslag;

Rött vin, ”Lionheart of the Barossa”, nr 2129

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rotfrukter

  • 2 sötpotatisar
  • 3-4 potatisar
  • 1 gul lök (stor)
  • 3-4 morötter
  • 2 rödbetor. stora
  • 1 msk gurkmeja
  • 2-3 msk olivolja
  • 0,5 tsk pepparmix
  • 1 tsk Alpnäring nahrom, kryddblandning eller allkrydda med bl.a. vitlök, selleri, paprika, senapsfrön och salt
  • 1-1,5 tsk flingsalt

Rådjursfilé

  • 800 g rådjursfilé
  • smör
  • Alpnäring ranchmix, kryddblandning med bl.a. lök, vitlök, cayennepeppar, fänkål, basilika

Whiskeysås

  • 1 gul lök, liten och finhackad
  • 2 dl whisky, t ex "Black velvet"
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk köttbuljong
  • 3-4 dl grädde
  • 1 tsk rönnbärsgelé
  • 2-3 msk maizena, mörk

Honungslungade sockerärtor

  • 100 g sockerärtor
  • 0,5 msk smör
  • 1 msk honung, flytande

Gör så här

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala rotfrukterna och hack i tärningar eller skär i skivor.
  3. Lägg allt på en smord plåt.
  4. Strö över kryddor och olja, blanda väl.
  5. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen i ca. 30 min, blanda om då och då.

Rådjursfilé

  1. Skär rådjursköttet i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  2. Smält smöret och krydda köttet.
  3. Stek på medelvärme, i ca 2–3 min på varje sida. Spara stekskyn.
  4. Lägg upp köttet i ugnsform, sänk värmen på ugnen till ca 100 grader och håll köttet varmt medan sås och övriga tillbehör tillreds.

Whiskeysås

  1. Använd stekskyn från tillagningen av filén.
  2. Rör ned den finhackade löken samt vatten och buljong, rör om.
  3. Låt koka samman i 5 min.
  4. Red av med 2 msk maizena.
  5. Rör ned whiskey och grädde.
  6. Låt allt koka samman under omrörning på medelhög värme.
  7. När såsen kokat ihop till önskad konsistens (ca 5 min), rör ned rönnbärsgelé efter smak.

Honungslungade sockerärtor

  1. Skölj ärtorna och låt dem rinna av väl.
  2. Smält smöret, rör ner ärtorna i smöret.
  3. Häll över den flytande honungen.
  4. Slunga (rör om) i ca 2–3 min.