Signes rådjursfilé med whiskeysås

1h
4
Signes rådjursfilé med whiskeysås
Foto: TV4

Saftig rådjursfilé serveras med ugnsrostade rotsaker, mustig whiskeysås och honungslungade sockerärtor.

Dryckesförslag;

Rött vin, ”Lionheart of the Barossa”, nr 2129

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

19 september 2017
1h
4

Du behöver

Rotfrukter

  • 2 sötpotatis
  • 3-4 potatisar
  • 1 gul lök. stor
  • 3-4 morötter
  • 2 rödbetor. stora
  • 1 msk gurkmeja
  • 2-3 msk olivolja
  • 0,5 tsk pepparmix
  • 1 tsk Alpnäring nahrom, kryddblandning/allkrydda med bl.a. vitlök, selleri, paprika, senapsfrön och salt
  • 1-1,5 tsk flingsalt

Rådjursfilé

  • 800 g rådjursfilé
  • smör
  • Alpnäring ranchmix , kryddblandning med bl.a. lök, vitlök, cayennepeppar, fänkål, basilika

Whiskeysås

  • 1 gul lök, liten och finhackad
  • 2 dl whiskey, t.ex. "Black velvet"
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk Alpnäring köttbuljong
  • 3-4 dl grädde
  • 1 tsk rönnbärsgelé
  • 2-3 msk maizena, mörk

Honungslungade sockerärtor

  • 100 g sockerärtor
  • 0,5 msk smör
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

  1. Rotfrukter
    Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala rotfrukterna och hack i tärningar eller skär i skivor.
  3. Lägg allt på en smord plåt.
  4. Strö över kryddor och olja, blanda väl.
  5. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen i ca. 30 min, blanda om då och då.
  6. Rådjursfilé
    Skär rådjursköttet i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  7. Smält smöret och krydda köttet.
  8. Stek på medelvärme, i ca 2–3 min på varje sida. Spara stekskyn.
  9. Lägg upp köttet i ugnsform, sänk värmen på ugnen till ca 100 grader och håll köttet varmt medan sås och övriga tillbehör tillreds.
  10. Whiskeysås
    Använd stekskyn från tillagningen av filén.
  11. Rör ned den finhackade löken samt vatten och buljong, rör om.
  12. Låt koka samman i 5 min.
  13. Red av med 2 msk maizena.
  14. Rör ned whiskey och grädde.
  15. Låt allt koka samman under omrörning på medelhög värme.
  16. När såsen kokat ihop till önskad konsistens (ca 5 min), rör ned rönnbärsgelé efter smak.
  17. Honungslungade sockerärtor
    Skölj ärtorna och låt dem rinna av väl.
  18. Smält smöret, rör ner ärtorna i smöret.
  19. Häll över den flytande honungen.
  20. Slunga (rör om) i ca 2–3 min.
Kommentera receptet

Fler goda recept