Mixa ägg och spenaten i en mixer. Häll 5 dl durumvetemjöl på en arbetsyta, gör en liten grop i mitten, häll i mixade ägg/spenat-blandningen. Blanda med en gaffel och sedan arbeta länge alla ingredienser tills degen är smidig och homogen. Låt vila i kylen en stund.
Bechamelsås
Smält 60 gram smör i en kastrull, lyft sedan från värmen och blanda i 1 dl vetemjöl, rör om med en träslev för att få det jämnt. Häll i buljongen lite i taget och häll sedan i grädde och vitt vin. Koka försiktigt såsen under omrörning, i tre-fyra minuter från den kokar upp. Ta det av värmen, täck med plastfolie och låt svalna. Rör sedan ned mascarponen och blanda väl.
Lasagneplattor
Överför pastadegen till pastamaskinen (eller kavla tunt om du ej har pastamaskin), i lagom bitar, så att du får tunna lasagneplattor. Doppa ned en eller två lasagneplattor i taget i rikligt med kokande saltat vatten, tag upp dem efter en kort stund med en hålslev och låt svalna på en handduk.
Lägg ihop lasagnen
Salta laxen (färsk och rökt) och skär den i skivor och varva med såsen. (Var tredje laxskiva ska vara en rökt skiva.) Smörj botten av en bakform och göra ett lager av pasta och en med den blandning av sås och strö lax med lite av den hackade dillen. Fortsätt på samma sätt i flera lager, minst 4 lager fyllning och 5 lasagneplattor. Ett lager med lax kan ha även ha färska spenatblad. Avsluta med ett lager béchamelsås och lägg på det sista smöret i flingor. Stek citronen.
Grädda i 200 grader i tjugo minuter och garnera sedan med rosépeppar och lite hackad dill. Citronen bredvid.
Tomatsallad
Blanda finhackad tomat, hackad bladpersilja och vitlök i en skål. Salta och peppra. Toppa med en kvist bladpersilja och servera