En smakrik buljong gjord från grunden är oslagbart. Fylld av smak och karaktär kan du sedan enkelt tillsätta de råvaror du har till hands, och skapa en underbar måltid.
Lägg samtliga råvaror i en gryta och tillsätt vatten.
Låt koka upp och skumma av. Sätt timer på fem timmar.
Låt svalna i gryta.
Buljong (heta sidan)
Skölj de svarta bönorna i rikligt med kallt vatten och låt dem stå i 30 minuter. Sila av och mixa med risvinet till en slät pasta.
Skiva ingefäran (2 mm) med skal på.
Smält talgen med lite olja, sila av (gör gärna en större sats). Vikten avser silad vikt.
Rosta chili och sichuanpeppar i en vid gryta, eller wok genom att hetta upp 0,5 dl av rapsoljan och tillsätta chilin och sichuanpepparen. Det ska dofta, men får inte bränna (kolla värmen).
Hetta upp 1,5 dl av rapsoljan i en wok och tillsätt Toban Djan, rör runt och rosta tills det doftar och oljan fått röd färg.
Tillsätt ingefära, den svarta bönpastan och chili och sichuanpeppar, rör på låg värme i 5 minuter.
Värm grundbuljongen i en stor gryta.
Tillsätt samtliga ingredienser utom saltet och låt sjuda i 30 minuter.
Smaka av med salt (tänk på att buljongen är under oljan).
Serveringsmängd 1 – 1,5 liter buljong. Tänk på att blanda den heta buljongen väl.