Shepherds pie

POPULÄRT
koket.se
Shepherds pie
Jessica Frej
Jessica Frej

Shepherds pie

18 ingredienser

30 m

Linsbolognesen räcker till ca 15 portioner eller 3 formar med shepherds pie. Den går dessutom bra att frysa in. Ett tips är att laga en stor sats och frys in. Så behöver man bara göra potatismoset nästa gång men vill laga rätten.

Se Jessica Frej laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Linsbolognese till 3 formar

  • 4 lökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 1 burk soltorkade tomater i olja, strimlade
  • 4 morötter
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 buljongtärningar (köttbuljong ger fyllig smak, men välj grönsak om du är vegetarian)
  • 500 g svarta linser
  • 12 dl vatten
  • 2 msk soja (mörk)
  • 1 krm cayennepeppar

Jessica Frejs potatismos till 1 form

  • 1 kg potatis, mjölig
  • salt
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 krm vitpeppar
  • riven muskotnöt

Montering

  • riven ost (till gratinering)

Gör så här

Linsbolognese

  1. Hacka lök och vitlök och stek det i oljan från de soltorkade tomaterna. Vänta dock med att tillsätta tomaterna.
  2. När löken är mjuk och härlig så tillsätt rivna morötter och stek tills de tappat spänsten.
  3. Addera tomatpuré och fräs ytterligare 5 minuter.
  4. Häll på övriga ingredienser. Låt småkoka i 45 minuter med lock och rör om då och då.
  5. Smaka av!

Jessica Frejs potatismos

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av potatisen.
  3. Koka upp mjölk, grädde, smör och kryddor.
  4. Häll gräddblandningen på potatisen och vispa med elvisp till ett fluffigt potatismos, eller använd en ballongvisp.

Montering

  1. Lägg en tredjedel i en ugnsform som är ca 20 x30 cm. Toppa med potatismoset och ost.
  2. Baka i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader tills den fått fin yta och bubblar inbjudande.