Shawarmaspett med ajvar- och yoghurtsås
Shawarmaspett med ajvar- och yoghurtsås
30 ingredienser
50 min
Shawarma är en god och enkel variant på kebab som ofta serveras i bröd. Här gör Zeina en variant och bjuder möra och yoghurtmarinerade kycklingspett med bulgur och en god kall sås smaksatt med ajvar relish och vitlök. Spetten går också utmärkt att lägga på grillen.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 700 g kycklingfilé
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- grillspett
Marinad
- 1 dl turkisk yoghurt
- 0,5 dl ketchup
- 3 klyftor vitlök
- 4 msk vitvinsvinäger
- 1 citron, pressad saft
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk shawarmakrydda (köp färdig kryddblandning eller gör en egen)
Shawarmakrydda
- 1 msk malen spiskummin
- 1 msk korianderpulver
- 1 msk vitlökspulver
- 1 tsk kardemummakärnor
- 0,5 msk paprikapulver
- 1 tsk malen gurkmeja
- 0,5 tsk malen nejlika
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk malen svartpeppar
- 0,5 tsk malen kanel
Bulgur
- 4 dl bulgur
- 6 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk rapsolja
Yoghurtsås
- 3 dl grekisk yoghurt
- 1 dl ajvar relish
- 1 klyfta vitlök, pressad
Gör så här
Shawarmaspett
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och ställ åt sidan. Skär kycklingen i bitar. Häll över marinaden och blanda allting ordentligt. Trä kycklingbitarna på spett, varva med skuren paprika.
- Grilla i ugn eller på grillen.
- I ugn: Värm ugnen till 225 grader med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15-18 minuter.
Bulgur
- Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningen och oljan i en kastrull. Vänd i bulgurn, koka upp allt, sänk värmen och låt sjuda under lock tills bulgurkornen suger åt sig all vätska och
- mjuknar.
Ajvar- och yoghurtsås
- Blanda yoghurt med riven eller pressad vitlöksklyfta och ajvar. Rör ihop, smaka eventuellt av med salt och peppar.
- Servera spetten med bulgur och sås.