Shawarma - Zeinas kycklingkebab med vitlökssås
Shawarma - Zeinas kycklingkebab med vitlökssås
20 ingredienser
1 h
Zeina trollar fram en saftig kycklingkebab med den fantastiska kryddan Shawarma, en klassisk kebabkrydda som används i mellanöstern. Hon serverar kebaben i pitabröd med en sval vitlökssås.
Shawarmakryddan finns att köpa färdig i välsorterade butiker, annars kan du göra den själv enligt detta recept!
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 600 g kycklingfilé
- 3 paprikor (mixa gärna olika färger)
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 limefrukter
- 2 msk shawarmakrydda
- 3 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar)
- salt
- peppar
Toum
- 2 äggvitor
- 2 klyftor vitlök (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1-2)
- 2-3 dl rapsolja
- 0,5 tsk salt
- 1-2 tsk citronsaft (eller 1 krm citronsyra)
Till servering
- libabröd
- sallad
- tomat
- gurka
- rödlök
- peperoni
Gör så här
Toum
- Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.
- Droppa sedan i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
- När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme.
Kycklingkebab
- Värm ugnen till 200°.
- Skär kycklingen, paprikorna och löken i strimlor. Finhacka vitlöksklyftorna.
- Lägg allting i en ugnsform. Pressa lime över, krydda med shawrmakrydda, salt & peppar. Ringla olja över och blanda slutligen allting.
- Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min. Servera med pitabröd, toum och grönsaker.