Shawarma - Zeinas kycklingkebab med vitlökssås

koket.se
Shawarma - Zeinas kycklingkebab med vitlökssås
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Shawarma - Zeinas kycklingkebab med vitlökssås

20 ingredienser

1 h

Zeina trollar fram en saftig kycklingkebab med den fantastiska kryddan Shawarma, en klassisk kebabkrydda som används i mellanöstern. Hon serverar kebaben i pitabröd med en sval vitlökssås. 

Shawarmakryddan finns att köpa färdig i välsorterade butiker, annars kan du göra den själv enligt detta recept!

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklingfilé
  • 3 paprikor (mixa gärna olika färger)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 limefrukter
  • 2 msk shawarmakrydda
  • 3 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar)
  • salt
  • peppar

Toum

  • 2 äggvitor
  • 2 klyftor vitlök (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1-2)
  • 2-3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 tsk citronsaft (eller 1 krm citronsyra)

Till servering

  • libabröd
  • sallad
  • tomat
  • gurka
  • rödlök
  • peperoni

Gör så här

Toum

  1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.
  2. Droppa sedan i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
  3. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme.

Kycklingkebab

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Skär kycklingen, paprikorna och löken i strimlor. Finhacka vitlöksklyftorna.
  3. Lägg allting i en ugnsform. Pressa lime över, krydda med shawrmakrydda, salt & peppar. Ringla olja över och blanda slutligen allting.
  4. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min. Servera med pitabröd, toum och grönsaker.