Nidals kebab - shawarma

9 röster
50 m
4

Kebab är ett samlingsnamn för olika kötträtter där köttet snurras under tillagning. Här gör Nidal en förenklad variant där han steker tunna skivor av marinerad lammentrecote i stekpanna. Detta blir supergott att servera i bröd med grönsaker och mangosås.  

Tips! Kryddblandnigen shawarma, som påminner lite om tacokrydda i smaken, finns att köpa färdig i välsorterade affärer. 

Visa mer
50 m
4

Du behöver

  • 600 g lammentrecôte, lammnacke eller lammbringa
  • 2 citroner
  • 1 msk shawarma (se recept längre ner)
  • 1 blomkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk olja
  • 1 mango, tärnad (eller 1 paket fryst tärnad)
  • 2 tsk bockhornsklöver, malen
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malda senapsfrön
  • 0,5 chilifrukt, röd eller grön
  • 0,5 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 tomater, skivade
  • 1 lök, tunt skuren
  • 1 knippe persilja, hackat
  • 4 libanesiska pitabröd
  • hummus till servering
  • salt

Nidals shawarmakrydda

  • 2 tsk bockhornsklöver
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär blomkålen i buketter, blanda med salt, finhackad vitlök och olivolja. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
  3. Skär lammköttet i tunna strimlor. Blanda med shawarmakrydda och citronsaft. Låt marinera i minst 30 minuter, eller upp till 12 timmar.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Blanda ner bockhornsklöver, gurkmeja, malda senapsfrön och tärnad mango i en kastrull. Blanda runt och koka upp.
  5. Tillsätt hackad chili och ättika. Värm upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt.
  6. Stek köttet i en rymlig stekpanna på hög värme så all vätska försvinner.
  7. Servera köttet på pitabröd med tomat, lök, persilja, ugnsrostad blomkål och mangosås. Avsluta med lite pressad citron och hummus.
14 april 2018

Laddar fler recept