Nidals kebab - shawarma

koket.se
Nidals kebab - shawarma
Foto: Tv4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Nidals kebab - shawarma

28 ingredienser

50 m

Kebab är ett samlingsnamn för olika kötträtter där köttet snurras under tillagning. Här gör Nidal en förenklad variant där han steker tunna skivor av marinerad lammentrecote i stekpanna. Detta blir supergott att servera i bröd med grönsaker och mangosås.  

Tips! Kryddblandnigen shawarma, som påminner lite om tacokrydda i smaken, finns att köpa färdig i välsorterade affärer.

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammentrecôte, (lammnacke eller lammbringa)
  • 2 citroner
  • 1 msk shawarma (se recept längre ner)
  • 1 blomkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk olja
  • 1 mango, tärnad (eller 1 förp fryst tärnad)
  • 2 tsk malen bockhornsklöver
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malda senapsfrön
  • 0,5 chilifrukt, röd eller grön
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 2 tomater, skivade
  • 1 gul lök, tunt skuren
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 4 libanesiska pitabröd
  • hummus, till servering
  • salt

Nidals shawarmakrydda

  • 2 tsk bockhornsklöver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär blomkålen i buketter, blanda med salt, finhackad vitlök och olivolja. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
  3. Skär lammköttet i tunna strimlor. Blanda med shawarmakrydda och citronsaft. Låt marinera i minst 30 minuter, eller upp till 12 timmar.
  4. Hetta upp olja i en kastrull. Blanda ner bockhornsklöver, gurkmeja, malda senapsfrön och tärnad mango i en kastrull. Blanda runt och koka upp.
  5. Tillsätt hackad chili och ättika. Värm upp och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt.
  6. Stek köttet i en rymlig stekpanna på hög värme så all vätska försvinner.
  7. Servera köttet på pitabröd med tomat, lök, persilja, ugnsrostad blomkål och mangosås. Avsluta med lite pressad citron och hummus.