Lägg den kalla svampen i en stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta så lägg i smör och stek svampen under 5 minuter.
Tillsätt purjolöken och stek på låg värme i 2–3 minuter
Tärna tomaterna i grova och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt eller peppar om det behövs.
Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) så dela den och lägg ner den i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
Precis innan servering så knäcker du i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir pocherade.