Shakskhuka med nordiska smaker
Shakskhuka med nordiska smaker
12 ingredienser
20 m
Shakskhuka med kantareller, tomater och härliga kryddor är en riktigt härlig rätt att njuta av till frukost, brunch eller lunch!
Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

Ingredienser
- 3 dl kantareller
- 0,5 purjolök, strimlad
- 5 tomater (eller 800 g krossade tomater)
- olivolja, till stekning
- 3 msk malen spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- ca 1 msk harissa
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vatten
- 200 g merguezkorv, lammkorv
- 1 knippe dill
- 4-5 ägg
Gör så här
- Rensa kantarellerna noga och borsta dem.
- Lägg den kalla svampen i en stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta så lägg i smör och stek svampen under 5 minuter.
- Tillsätt purjolöken och stek på låg värme i 2–3 minuter
- Tärna tomaterna i grova och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt eller peppar om det behövs.
- Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) så dela den och lägg ner den i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
- Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
- Precis innan servering så knäcker du i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir pocherade.
- Toppa med dill och servera gärna med varmt bröd.