Shakskhuka med nordiska smaker

koket.se
Shakskhuka med nordiska smaker
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Shakskhuka med nordiska smaker

12 ingredienser

20 m

Shakskhuka med kantareller, tomater och härliga kryddor är en riktigt härlig rätt att njuta av till frukost, brunch eller lunch!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl kantareller
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 5 tomater (eller 800 g krossade tomater)
  • olivolja, till stekning
  • 3 msk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • ca 1 msk harissa
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 200 g merguezkorv, lammkorv
  • 1 knippe dill
  • 4-5 ägg

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna noga och borsta dem.
  2. Lägg den kalla svampen i en stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta så lägg i smör och stek svampen under 5 minuter.
  3. Tillsätt purjolöken och stek på låg värme i 2–3 minuter
  4. Tärna tomaterna i grova och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt eller peppar om det behövs.
  5. Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) så dela den och lägg ner den i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  6. Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
  7. Precis innan servering så knäcker du i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir pocherade.
  8. Toppa med dill och servera gärna med varmt bröd.