Shakskhuka med nordiska smaker

koket.se
Shakskhuka med nordiska smaker
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Shakskhuka med nordiska smaker

12 ingredienser

20 m

Shakskhuka med kantareller, tomater och härliga kryddor är en riktigt härlig rätt att njuta av till frukost, brunch eller lunch!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl kantareller
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 5 tomater (eller 800 g krossade tomater)
  • olivolja, till stekning
  • 3 msk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • ca 1 msk harissa
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 200 g merguezkorv, lammkorv
  • 1 knippe dill
  • 4-5 ägg

Gör så här

  1. Rensa kantarellerna noga och borsta dem.
  2. Lägg den kalla svampen i en stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta så lägg i smör och stek svampen under 5 minuter.
  3. Tillsätt purjolöken och stek på låg värme i 2–3 minuter
  4. Tärna tomaterna i grova och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt eller peppar om det behövs.
  5. Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) så dela den och lägg ner den i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  6. Hacka dill och blanda i. Spara lite till garneringen.
  7. Precis innan servering så knäcker du i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir pocherade.
  8. Toppa med dill och servera gärna med varmt bröd.