Shakshuka - Paul Svenssons recept

48 röster
30 min
4

En enkel men väldigt god tomatgryta från Tunisien med ägg som knäcks ner direkt i grytan. Perfekt allt i ett-rätt att göra när du måste rensa bland grönsakerna i kylen. 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök (stor), grovskuren
  • 2 morötter, tärnade
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 gröna paprikor, grovskurna
  • 1 tsk hel koriander, mortlad
  • 1 tsk paprikapulver, (använd gärna rökt för lite extra karaktär)
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 krm chiliflakes
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kg krossade tomater
  • 4 ägg
  • 1 kruka mynt, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 dl rostat bovete

Till servering

  • 4 port kokt bulgur
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Använd en stora gryta/stekpanna med lock. Svetta löken, paprika och morötter med kryddor och vitlök i lite olivolja.
  2. Tillsätt tomaterna, slå på så att det precis täcker grönsakerna i stekpannan/grytan och låt sjuda till en krämig konsistens under lock. Smaka av med salt och peppar.
  3. Gör små gropar i grytan och knäck i äggen. Baka under lock tills äggvitan är fast och äggulan krämig.
  4. Toppa med hackade örter och rostat bovete. Servera med nykokt bulgur.
23 mars 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...