Shakshuka - Paul Svenssons recept

54 röster
30 min
4

En enkel men väldigt god tomatgryta från Tunisien med ägg som knäcks ner direkt i grytan. Perfekt allt i ett-rätt att göra när du måste rensa bland grönsakerna i kylen. 

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök, stor, grovskuren
  • 2 morötter, tärnade
  • 2 klyfta vitlök, hackade
  • 2 gröna paprikor, grovskurna
  • 1 tsk koriander hel, mortlad
  • 1 tsk paprikapulver, (använd gärna rökt för lite extra karaktär)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 krm chiliflakes
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kg krossade tomater
  • 4 ägg
  • 1 kruka mynta, hackad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 1 dl rostat bovete

Till servering

  • 4 port bulgur, kokt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Använd en stora gryta/stekpanna med lock. Svetta löken, paprika och morötter med kryddor och vitlök i lite olivolja.
  2. Tillsätt tomaterna, slå på så att det precis täcker grönsakerna i stekpannan/grytan och låt sjuda till en krämig konsistens under lock. Smaka av med salt och peppar.
  3. Gör små gropar i grytan och knäck i äggen. Baka under lock tills äggvitan är fast och äggulan krämig.
  4. Toppa med hackade örter och rostat bovete. Servera med nykokt bulgur.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...