Shakshuka

46 röster
25 m
4
Shakshuka
Foto: Ulrika Ekblom
25 m
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk harissa
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt och nymald svartpeppar

Dessutom

  • 4 små ägg
  • 4-6 labneh-ostbollar eller 100 g fetaost
  • färsk koriander eller bladpersilja
  • lite chiliflakes
  • rostat bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
  4. Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
  5. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  6. Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
  7. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  8. Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.
9 september 2015

Fler goda recept