Shakshuka, Markiz Talhaouis recept

21 röster
4

Den populära rätten från Nordafrika på Markis Talhaouis vis med jordärtskockor och kryddig lammkorv! Serveras med hummus och Khobz eller tunnbröd-

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 300 g jordärtskockor
  • olivolja, till stekning
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 tomater (eller 800 g krossade tomater)
  • 2 chilifrukter
  • 3 msk Ras el Hanut
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • ca 1 msk harissa
  • 2 msk paprikapure
  • 200 g Merguez lammkorv
  • 2 dl vatten
  • 1 knippe koriander
  • 4-5 ägg
  • Labneh

Till servering

  • khobz eller tunnbröd
  • hummus

Gör så här

  1. Skala och tärna gul lök, jordärtskockor och stek i olivolja på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
  2. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i stekpannan. Stek i 5 minuter till.
  3. Tärna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i pannan. Tillsätt kryddblandningen, harissa och paprikapuré. Häll i vatten och låt koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs.
  4. Om du vill ha i Merguez (nordafrikansk lammkorv) dela den och lägg i stekpannan tillsammans med övriga ingredienser. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
  5. Hacka koriander och blanda i. Spara lite till garneringen.
  6. Precis innan servering, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter på låg värme så att äggen blir klara.
  7. Smula rikligt med labneh ost (feta går också bra) och toppa sedan med koriander och persilja.
  8. Servera med varma khobz eller hemmagjorda tunnbröd och en tallrik hummus.
18 februari 2018

Laddar fler recept