Sesampanerad lax med ponzumajonnäs och krispig sallad

23 röster
30 min
4
Sesampanerad lax med ponzumajonnäs och krispig sallad
Foto: TV4

Fantastiskt god laxrätt med japanska smaker. Panerad lax serveras med ponzumajonnäs och en krispig sallad.

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

Ponzumajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk färsk ingefära, riven

Sallad

  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk gochugaru (koreanskt chilipulver)
  • 10 cm rättika
  • 0,5 gurka
  • 3 salladslökar
  • 1-2 kruka krispsallad

Lax

  • 4 laxfiléer, à 150 g
  • 2 msk japansk soja
  • 4 msk sesamfrö, vita och svarta
  • neutral rapsolja, till stekning
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ponzumajonnäs
    Blanda ihop allt till majonnäsen. Ställ åt sidan.
  2. Sallad
    Banda ihop soja, sesamolja, risvinäger, socker, vitlök och gochugaru till en salladsdressing.
  3. Skär rättika och gurka i stora kuber. Skär kripsalladen.
  4. Skiva salladslök, den vita delen ska blandas i salladen och den gröna sparas till garnering.
  5. Lägg alla grönsaker i en skål och häll på dressingen och vänd runt precis vid servering.
  6. Lax
    Pensla laxen med soja, vänd sedan i sesamfrön.
  7. Stek på medelvärme i 2-3 minuter per sida.
  8. Fördela salladen på tallrikar, lägg på ponzumajonnäs och en bit lax. Toppa med gröna salladslöken. Servera genast!
  9. Glöm inte att matsortera skal från rättika och ingefära för en mer hållbar matlagning, och njut av din sesampanerade lax. /Köket-redaktionen
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...