Sesamlax med egg fried rice

83 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g hel laxsida
  • 5 msk japansk soja
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 broccoli, bruten i små buketter
  • 1 liten morot, hackad
  • 3 salladslökar, skivade
  • 1 tsk färsk ingefära, hackad
  • 6 dl kallt kokt japanskt ris eller jasminris
  • 2 dl gröna ärter
  • 4 ägg
  • 2 tsk sesamolja
  • rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Lägg laxen i en ugnsform och pensla med 2 msk soja och toppa med sesamfrön. Tillaga i ugn, 125 grader i ca 25 minuter. Laxen skall ha en innertemperatur på mellan 40-56 grader beroende på hur man vill ha den tillagad. 40 grader med rå innerkärna eller 56 grader för helt genomlagad.
  2. Fräs vitlök, ingefäran, broccoli och morot på hög värme i cirka 2 minuter i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt eventuellt lite mer olja och lägg ner det kalla riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.
  3. Vispa upp äggen. Flytta undan ris och grönsaker åt sidorna av woken/pannan så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och låt steka där i ca 1 minut. Rör runt i ägget tills det börjar koagulera och blir krämigt. Blanda då ris och grönsaker med ägget.
  4. Toppa med hackad salladslök och häll på soja och sesamolja, rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Servera genast tillsammans med den bakade sesamlaxen.
5 mars 2018

Fler goda recept