Sesamlax med egg fried rice

koket.se
Sesamlax med egg fried rice
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sesamlax med egg fried rice

13 ingredienser

30 m

Ugnsbakad lax med sesam och soja, serveras med stekt ris med ägg och goda grönsaker. Enkel vardagsmat som hela familjen gillar!

Jennies tips!  Det stekta riset fungerar även som en egen rätt, så om du vill utesluta laxen går det bra.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g hel laxsida
  • 5 msk japansk soja
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 broccoli, bruten i små buketter
  • 1 morot, hackad
  • 3 salladslökar, skivade
  • 1 tsk färsk ingefära, hackad
  • 6 dl japanskt ris, kallt kokt (eller jasminris)
  • 2 dl gröna ärtor
  • 4 ägg
  • 2 tsk sesamolja
  • rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Lägg laxen i en ugnsform och pensla med 2 msk soja och toppa med sesamfrön. Tillaga i ugn, 125 grader i ca 25 minuter. Laxen skall ha en innertemperatur på mellan 40-56 grader beroende på hur man vill ha den tillagad. 40 grader med rå innerkärna eller 56 grader för helt genomlagad.
  2. Fräs vitlök, ingefäran, broccoli och morot på hög värme i cirka 2 minuter i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt eventuellt lite mer olja och lägg ner det kalla riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.
  3. Vispa upp äggen. Flytta undan ris och grönsaker åt sidorna av woken/pannan så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och låt steka där i ca 1 minut. Rör runt i ägget tills det börjar koagulera och blir krämigt. Blanda då ris och grönsaker med ägget.
  4. Toppa med hackad salladslök och häll på soja och sesamolja, rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Servera genast tillsammans med den bakade sesamlaxen.