Sesamkryddad kyckling på spett med jordnötssås
Sesamkryddad kyckling på spett med jordnötssås
21 ingredienser
Det här är ingen snabbmat direkt. Kycklingen ska marinera en timme och såsen ska koka i 40 minuter, men det kan göras i förväg. Fisksås hittar du på hyllan för asiatiska råvaror i butiken. Servera med kokt jasminris.
Smaka dig fram när det gäller jordnötssåsen - både röd currypasta och sambal oelek ger ganska mycket hetta!
Ingredienser
- 500 g kycklingfilé
- 1 limefrukt
- 0,5 dl japansk soja
- 1 msk fisksås
- 2 msk rapsolja
- 1,5 krm malen svartpeppar
Jordnötssås:
- 0,5 dl jordnötter, finhackade
- 4 msk jordnötssmör
- 1 tsk sambal oelek
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk neutral olja
- 1 burk kokosmjölk [400 ml]
- 1-4 tsk röd currypasta
- 1 msk rörsocker
- 1 msk fisksås
- 1 msk citron, pressad (eller limesaft)
Glasering:
- 0,75 dl honung, flytande
- 2 tsk kinesisk soja
- 4 msk sesamfrön
Du behöver också
- grillspett
Gör så här
- Skär kycklingköttet små bitar. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften. Blanda limeskal och saft, soja, fisksås, olja och peppar till marinaden. Låt köttet mariners 1 timme. Blötlägg träspetten.
- Sås: Finhacka jordnötterna. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner citronsaften. Trä upp det marinerade kycklingköttet på spetten.
- Grilla i ugn: Sätt ugnen på grill 250°. Grilla spetten högt uppe i ugnen ca 5 minuter på var sida. Pensla med glaseringen mot slutet av grilltiden och strö över sesamfrön. Servera med såsen i separat skål.
- Grilla över träkolsglöd: Grilla spetten i ca 10 minuter och vänd flera gånger. Pensla med glaseringen mot slutet av grilltiden och strö över sesamfrön. Servera med såsen i separat skål.