Sesamkryddad kyckling på spett med jordnötssås

129 röster
4
Sesamkryddad kyckling på spett med jordnötssås
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 limefrukt
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 krm malen svartpeppar

Jordnötssås:

  • 0,5 dl jordnötter, finhackade
  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk neutral olja
  • 1 burk kokosmjölk [400 ml]
  • 1-4 tsk röd currypasta
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk citron, pressad (eller limesaft)

Glasering:

  • 0,75 dl honung, flytande
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 4 msk sesamfrön

Du behöver också

  • grillspett

Gör så här

  1. Skär kycklingköttet små bitar. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften. Blanda limeskal och saft, soja, fisksås, olja och peppar till marinaden. Låt köttet mariners 1 timme. Blötlägg träspetten.
  2. Sås: Finhacka jordnötterna. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner citronsaften. Trä upp det marinerade kycklingköttet på spetten.
  3. Grilla i ugn: Sätt ugnen på grill 250°. Grilla spetten högt uppe i ugnen ca 5 minuter på var sida. Pensla med glaseringen mot slutet av grilltiden och strö över sesamfrön. Servera med såsen i separat skål. Grilla över träkolsglöd: Grilla spetten i ca 10 minuter och vänd flera gånger. Pensla med glaseringen mot slutet av grilltiden och strö över sesamfrön. Servera med såsen i separat skål.
23 november 2010