Sesamgratinerad oxfilé med bok choy

45 röster
45 m
4
Sesamgratinerad oxfilé med bok choy
Foto: TV4

Stekt oxfilé som får gå klart i ugnen täcks av ett smör med sesamfrön, chili och pankoströbröd. Serveras med morötter, bok choy och rödvinssås.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g oxfilé
  • 2 dl vita sesamfrön
  • 2 msk chilipasta (typ sriracha)
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 1 dl panko
  • 2 äggulor
  • 4 bok choy
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • ev 1 dl rödvinssås
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rosta vita sesamfrö i torr panna tills gyllene.
  2. Mixa sesamfröna i en kryddmixer eller använd en mortel.
  3. Blanda sedan sesamfröna med smör, panko, chilipasta och äggula. Smaka av kryddsmöret med salt och peppar. Rulla i plastfilm och kyl ner.
  4. Skär bok choy i hälften och skala och skär moroten i slantar.
  5. Stek morötterna i lite olja och smör så dom blir härligt karamelliserade.
  6. Blanchera bok choy i lätt kokande vatten innan servering.
  7. Bryn oxfilé hel (kryddad med salt och peppar). Låt vila.
  8. Skär köttet i ca 100 g bitar och stek sedan igen på snittytan ca 2 minuter på varje sida. Låt köttet vila.
  9. Skär smöret i skivor ca 2 cm tjocka. Lägg smöret på skivorna av kött och gratinera i ugnen på grilltillagning ca 220 grader i ca 3-4 minuter.
  10. Tärna båtar av rödlök och vänd upp med varma morötter. Servera med nykokt bok choy och gratinerad oxfilé.
  11. Servera gärna med rödvinssås till men inget måste.
29 december 2018

Laddar fler recept...