Sesamgratinerad oxfilé med bok choy

Sesamgratinerad oxfilé med bok choy
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Sesamgratinerad oxfilé med bok choy

10 ingredienser

45 m

Stekt oxfilé som får gå klart i ugnen täcks av ett smör med sesamfrön, chili och pankoströbröd. Serveras med morötter, bok choy och rödvinssås.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé
  • 2 dl vita sesamfrön
  • 2 msk chilipasta (typ sriracha)
  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 äggulor
  • 4 bok choy
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • ev 1 dl rödvinssås

Gör så här

  1. Rosta vita sesamfrö i torr panna tills gyllene.
  2. Mixa sesamfröna i en kryddmixer eller använd en mortel.
  3. Blanda sedan sesamfröna med smör, panko, chilipasta och äggula. Smaka av kryddsmöret med salt och peppar. Rulla i plastfilm och kyl ner.
  4. Skär bok choy i hälften och skala och skär moroten i slantar.
  5. Stek morötterna i lite olja och smör så dom blir härligt karamelliserade.
  6. Blanchera bok choy i lätt kokande vatten innan servering.
  7. Bryn oxfilé hel (kryddad med salt och peppar). Låt vila.
  8. Skär köttet i ca 100 g bitar och stek sedan igen på snittytan ca 2 minuter på varje sida. Låt köttet vila.
  9. Skär smöret i skivor ca 2 cm tjocka. Lägg smöret på skivorna av kött och gratinera i ugnen på grilltillagning ca 220 grader i ca 3-4 minuter.
  10. Tärna båtar av rödlök och vänd upp med varma morötter. Servera med nykokt bok choy och gratinerad oxfilé.
  11. Servera gärna med rödvinssås till men inget måste.