Sesamgratinerad oxfilé med bok choy
Sesamgratinerad oxfilé med bok choy
10 ingredienser
45 m
Stekt oxfilé som får gå klart i ugnen täcks av ett smör med sesamfrön, chili och pankoströbröd. Serveras med morötter, bok choy och rödvinssås.
Ingredienser
- 400 g oxfilé
- 2 dl vita sesamfrön
- 2 msk chilipasta (typ sriracha)
- 200 g smör (rumsvarmt)
- 1 dl pankoströbröd
- 2 äggulor
- 4 bok choy
- 4 morötter
- 1 rödlök
- ev 1 dl rödvinssås
Gör så här
- Rosta vita sesamfrö i torr panna tills gyllene.
- Mixa sesamfröna i en kryddmixer eller använd en mortel.
- Blanda sedan sesamfröna med smör, panko, chilipasta och äggula. Smaka av kryddsmöret med salt och peppar. Rulla i plastfilm och kyl ner.
- Skär bok choy i hälften och skala och skär moroten i slantar.
- Stek morötterna i lite olja och smör så dom blir härligt karamelliserade.
- Blanchera bok choy i lätt kokande vatten innan servering.
- Bryn oxfilé hel (kryddad med salt och peppar). Låt vila.
- Skär köttet i ca 100 g bitar och stek sedan igen på snittytan ca 2 minuter på varje sida. Låt köttet vila.
- Skär smöret i skivor ca 2 cm tjocka. Lägg smöret på skivorna av kött och gratinera i ugnen på grilltillagning ca 220 grader i ca 3-4 minuter.
- Tärna båtar av rödlök och vänd upp med varma morötter. Servera med nykokt bok choy och gratinerad oxfilé.
- Servera gärna med rödvinssås till men inget måste.