Semla med havtorn

11 röster
1 h 30 m
13 semlor
Semla med havtorn_01
Foto: Tv4

”Semlor, finns det något så efterlängtat som semlorna? Jag har gjort en klassisk semla men med smak från Sverige. Bäret som tar världen med storm, ett friskt och syrligt bär, lite som en svensk passionsfrukt, nämligen havtornet! I min fyllning har jag låtit havtornet friska upp och ge semlan ett lyft. Kan det vara en ny favorit?” /Alexander Pelli

Visa mer
1 h 30 m
13 semlor

Du behöver

Fördeg

  • 115 g fullkornsdinkelmjöl (eko) [1,9 dl]
  • 125 g vetemjöl (eko) [2 dl]
  • 250 g mjölk (3%, eko) [2,5 dl]
  • 25 g jäst, eko [0,5 förp]

Bortgörning/deg

  • 250 g vetemjöl (eko) [4,2 dl]
  • 100 g smör (eko)
  • 70 g strösocker (eko) [0,8 dl]
  • 10 g kardemummakärnor, stött [1 msk]
  • 7 g salt [1,2 tsk]

Fyllning

  • 220 g sötmandel, rostade (eko) [3,4 dl]
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 40 g havtorn (eko) [4,5 msk]
  • 2-3 g salt (efter smak) [1,5-2,5 krm]
  • 30-50 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [0,3-0,5 dl]

Montering

  • 65 g sötmandel, rostad, (eko) [1 dl]
  • 8 dl vispgrädde (40%, eko)
  • florsocker (eko)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fördeg
    Blanda ihop samtliga ingredienser till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.
  2. Bortgörning/deg
    Tillsätt resterande ingredienser och blanda i ungefär 12-16 minuter långsamt.
  3. Dela sedan upp degen i 13 lika stora bitar, ca 70 g styck. Låt jäsa övertäckta i 45-90 minuter beroende på hur varmt det är, de ska bli lite mer än dubbelt så stora.
  4. Sätt på ugnen på 230 grader med under och övervärme utan fläkt. Baka bullarna i ca 5-6 minuter, täck sedan över bullarna med en handduk direkt efter ugnen.
  5. Fyllning
    Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt i mandlarna lite då och då.
  6. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den i hälften, har nöten en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar. Mer färg betyder mer smak.
  7. När mandlarna är rostade kokar du upp mandeln i vatten, häll av allt vatten och koka upp på nytt. Låt koka i 5 minuter.
  8. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga!
  9. Tillsätt allt utom vattnet i en matberedare och mixa slätt, det tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare, sockret ska ha smält. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  10. Tillsätt sedan vatten utefter önskad konsistens, fyllningen ska vara len.
  11. Montering
    Rosta mandel på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt lite i mandlarna då och då. Hacka sedan upp dina mandlar grovt.
  12. Vispa grädden, gärna för hand de sista varven. Är den grynig eller blir taggig har den vispats för mycket.
  13. Klipp eller skär din semla så du får dig ett lock och en botten, se gärna till att du har en fördjupning i semlan där din mandelfyllning kan spritsas.
  14. Fyll först med din mandelfyllning, sedan dina hackade mandlar och till sist din fluffiga grädde med ett lock på toppen. Avsluta med florsocker och njut!
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...