Sej med sojasmör och gurksallad

NYHET
Sej med sojasmör och gurksallad
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Sej med sojasmör och gurksallad

19 ingredienser

30 min

En snabblagad vardagsfavorit – sej i ugn med ett smakrikt sojasmör. En rätt som både är lätt att laga och gör vardagsmiddagen till något lite extra gott!

Ingredienser

portioner
  • 4 sejfiléer
  • 200 g smör
  • 3 msk japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • salt
  • peppar

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 limefrukt, finrivet skal och pressad saft
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt, finhackad (anpassa mängd efter önskad hetta)
  • salt
  • 2 dl gröna ärtor, tinade och kokta

Till servering

  • 4 port ris, kokt (jasmin eller basmati)
  • limefrukt
  • 0,5 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Lägg sejfiléerna i en ugnsform och salta lätt.
  2. Smält smöret i en liten kastrull. Tillsätt soja, vitlök, ingefära och rör om. Pensla blandningen över fisken.
  3. Tillaga i ugnen i ca 12–15 minuter, tills fisken är precis genomstekt och lätt faller isär (tiden beror på hur tjock fisken är).
  4. Skär gurkan i skivor. Blanda med limejuice, risvinäger, sesamolja, socker, koriander, chili och lite salt. Låt stå och dra.
  5. Precis innan servering går du i med de kokta ärtorna i gurksalladen.
  6. Servera den ugnsbakade sejen med ris och gurksallad. Skeda över det smälta sojasmöret över fisken och toppa med färsk koriander och bjud med limeklyfta.