Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp

POPULÄRT
Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp

13 ingredienser

1 h 15 min

En klassisk mjuk äppelkaka toppad med ett frasigt havrekrisp smaksatt kardemumma. Bjud kakan med Fredriks råkräm och succé utlovas.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 svenska äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Topping

  • 1 dl havregryn
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 22 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  2. Vispa samman smör och socker, vispa ner ett ägg i taget.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör till en tjock och jämn smet. Bred ut smeten i botten på formen.
  4. Skala och skiva äpplena, vänd i socker och kanel. Fördela bitarna över smeten i formen.
  5. Lägg havregryn, smör, socker och kardemumma i en stekpanna och stek på medelhög värme tills smöret smält och att det fått lite färg.
  6. Strö havresmulet över kakan.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme. Låt den svalna innan den lossas från formen.