Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp

NYHET
Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp
Foto: TV4

Segmjuk äppelkaka med kardemummakrisp

13 ingredienser

1 h 15 min

En klassisk mjuk äppelkaka toppad med ett frasigt havrekrisp smaksatt kardemumma. Bjud kakan med Fredriks råkräm och succé utlovas.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Topping

  • 1 dl havregryn
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 22 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  2. Vispa samman smör och socker, vispa ner ett ägg i taget.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör till en tjock och jämn smet. Bred ut smeten i botten på formen.
  4. Skala och skiva äpplena, vänd i socker och kanel. Fördela bitarna över smeten i formen.
  5. Lägg havregryn, smör, socker och kardemumma i en stekpanna och stek på medelhög värme tills smöret smält och att det fått lite färg.
  6. Strö havresmulet över kakan.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme. Låt den svalna innan den lossas från formen.